Siirry sisältöön

Pitsikaupungin kesäyrittäjiä Raumalta

Monta nuorta miestä ja naista rivissä keväisellä terassilla.

WinNovan Rauman opiskelijat ovat tänä vuonna toden teolla innostuneet Pitsikaupungin kesäyrittäjätoiminnasta. Osa heistä on ollut mukana NY eli Nuori Yrittäjyys -toiminnassa ja jatkavat tätä liiketoimintaa myös kesällä. Osalle yrittäjyys aukesi kaupungin tarjoaman yrittäjyysohjelman kautta.

Liiketoiminnan perustutkintoa ensimmäistä vuotta opiskelevilla Elmo Suhosella ja Lahja Lehtolalla on alun perin koruja myyvä yritys Korupiste NY. Nyt he ovat päätyneet Rauman kesäyrittäjiksi ja lähtevät NY-toiminnan puitteissa pyörittämään Rauman Yrittäjäyhdistyksen heille tarjoamaa Kipparinpuiston kesäkioskia. Kioski on nimeltään Kaffebuad. Liiketoiminnan opiskelijoilla Enni Leinolla ja Ella Lehtosolalla on yrityksenä lahjatavaroita valmistava Eetdesing NY, jonka toimintaa he jatkavat Pitsikaupungin kesäyrittäjinä. Eetdesignin tuotteita on mahdollisuus ostaa Raumalta eri tapahtumissa ja mahdollisesti myös joistain kiinteistä toimipisteistä.

Lisäksi Rauman elintarvikkeen neljä opiskelijaa (Lilli Jalonen, Kiia Kalliokari, Noora Stenholm ja Karoliina Kuusisto) ovat mukana kesäyrittäjätoiminnassa, heidän kahvilansa palvelee asiakkaita Rauman vesitornissa 5.6. alkaen elokuun puoliväliin asti(siirryt toiseen palveluun). Myös Rauman talotekniikasta on mukana kaksi innokasta yrittäjää – Aatu Jussila ja Helmut Walker Vanholtz. Heidän yrityksensä tarjoaa erilaisia rakennus- ja kiinteistöpalveluja. Yrityksen nimi on Waju-Palvelut.

Näin osa näistä nuorista kertoo itsestään, opinnoistaan WinNovassa sekä tulevaisuudensuunnitelmistaan.

Liiketoiminnan opiskelijoiden Elmon, Lahjan, Ennin ja Ellan ajatuksia alasta ja yrittäjyydestä

Näin Elmo, Lahja, Enni ja Ella kertovat omasta alastaan ja yrittäjyydestä.

Miten valitsit WinNovan ja juuri liiketoiminnan opiskelut?

Elmo: Yläasteella ei ollut vielä tietoa, minne haluaisin. Ensin ajattelin meneväni lukioon, mutta sitten totesin, että haluan jotain muuta. Valitsin liiketoiminnan, koska se on monipuolinen tutkinto, joka antaa valmiudet monipuolisesti kaikkialle.

Lahja: Hain ensisijaisesti lukioon, mutta en päässyt sinne ja aloitin merenkulun perustutkinnon. Vaihdoin kuitenkin aika aikaisessa vaiheessa liiketoimintaan ja tämä on tuntunut paremmalta ratkaisulta. Täältä saa valmiudet laajalle osaamiselle.

Enni: Lukio ei ollut minun juttuni, en jaksa pelkkää lukemista. Liiketoiminta oli oikeastaan ainoa ala, joka kiinnosti. Ala on osoittautunut oikeaksi valinnaksi. Tykkään auttaa ihmisiä, olen mielelläni mukana asiakaspalvelussa ja tykkään yrittäjyydestä.

Ella: Valitsin tämän alan, koska koin tämän parhaaksi vaihtoehdoksi alan antaman perusosaamisen vuoksi. Olen tykännyt alasta ja pohdin juuri, että jatkan ammattikorkeakouluun jatkamaan liiketoiminnan opintoja.

Kerro harrastuksistasi ja muista mielenkiinnon kohteista

Elmo: Harrastan rumpujen soittoa ja musiikki ylipäätään on tärkeää. Vapaa-ajalla vietän aikaa kavereiden kanssa.

Lahja: Mitään varsinaista harrastusta ei ole, mutta tykkään oleilla kavereiden kanssa ja kuunnella musiikkia.

Enni ja Ella: Salilla käynti ja oman NY-yrityksen asioiden hoitaminen kuuluvat vapaa-aikaan.

Mistä kiinnostus NY-yrityksen perustamiseen lähti ja millaisia tavoitteita teillä yrityksen suhteen on?

Yrittäjyys kuuluu liiketoiminnan perustutkintoon ja meillä Raumalla pääsääntöisesti kaikki valitsivat NY-toiminnan. Olemme Lahjan kanssa olleet kavereita jo tarhasta asti ja päätimme yhdessä perustaa itse tekemiämme koruja myyvän NY-yrityksen. Tämä jalostui ja kasvoi kioskiyrittäjyyteen, joka toimii samalla kesätyönä meille molemmille, kertoo Elmo. Aloitimme tekemällä ja myymällä käsin tehtyjä koruja. Sitten saimme opettajilta tiedon, että Rauman yrittäjäyhdistys hakee nuoria kioskiyrittäjiä Rauman Kipparipuistoon, joka tunnetaan myös liikennepuistona. Rauman kaupunki tarjosi kesätyösetelin nuorille yrittäjille.

Ennin ja Ellan opintoihin oli valittu valmiiksi yrittäjyyden opinnot ensimmäiselle opiskeluvuodelle. Emme olisi varmaan ikinä valinneet sitä itse, he nauravat. NY-yritys lähti hienosti käyntiin ja työllistää edelleen kohtuullisesti. Tämä on tuonut mukanaan varmuutta toimintaan ja tällä hetkellä saatamme jopa päätyä yrittäjiksi, toteavat nuoret yrittäjät Enni ja Ella. Teemme Eetdesingin nimellä kuplakynttilöitä, mehiläisvahakynttilöitä, Rauma-aiheisia patalappuja ja avainnauhoja. Olemme osallistuneet erilaisiin tapahtumiin NY-toiminnan kautta. Nyt olemme mukana Rauman kaupungin järjestämässä Pitsikaupungin kesäyrittäjät -ohjelmassa, jonka kautta olemme mukana useissa kesän tapahtumissa. Tuotteitamme saa lähiaikoina myös verkkokaupasta.

Kenelle kaikille suosittelisit NY-toimintaan mukaan lähtemistä?

Elmo: Ainakin niille, jotka ajattelevat yrittäjyyttä. Mutta myös niille, joilla ei ole mielipidettä puolesta tai vastaan. Itse kuuluin jälkimmäiseen ryhmään ja tällä hetkellä olen sitä mieltä, että kannattaa kokeilla.

Lahja: Suosittelen sellaisille, joilla on intoa ja aikaa. Tämä vie aikaa, jos haluat tehdä homman kunnolla, mutta antaa myös paljon vapauksia.

Mitä tulevaisuudensuunnitelmia sinulla on WinNovan jälkeen ja myöhemminkin tulevaisuudessa?

Elmo: Haluan töihin heti kun valmistun. Jatkan opintoja joko liiketalouden parissa tai sitten ihan uuden ammatin. Myös yrittäjyys on mahdollista.

Lahja: Kun valmistun, haluan mennä ensin töihin. Sitten tahdon jatkaa opintoja.

Enni: Jatko-opinnot liiketoiminnan alalla kiinnostavat, lisäksi yrittäjänä toimiminen liikunnan parissa voisi kiinnostaa.

Ella: Jatkan opintoja ja teen samalla töitä. Ajattelen, että joskus myöhemmin voin toimia myös yrittäjänä.


Talotekniikan yrittäjien Helmutin ja Aatun ajatuksia

Näin Waju-Palveluiden Helmut ja Aatu kertovat taustastaan ja suunnitelmistaan.

Miten valitsit WinNovan ja talotekniikan?

Helmut: Valitsin WinNovan ja tämän alan, koska olen pienestä pojasta asti ollut kiinnostunut rakennusalaan liittyvistä asioista.

Aatu: Valitsin WinNovan ja talotekniikan, koska tykkään työskennellä käsillä paljon ja muutenkin kaiken maailman taloihin liittyvät asiat kiinnostavat.

Kerro harrastuksistasi/mielenkiinnon kohteista pari sanaa

Helmut: En enää harrasta mitään mutta harrastin jääkiekkoa u-18 saakka. Tällä hetkellä vietän vapaa-aikani tyttöystävän tai kavereiden kanssa.

Aatu: Minulla ei tällä hetkellä ole erityisiä harrastuksia, mutta olen harrastanut jalkapalloa, painia ja koripalloa.

Mistä kiinnostus kesäyrittäjyyteen lähti?

Helmutin perheessä kaikki ovat tai ovat olleet yrittäjiä ja ainakin jossain vaiheessa heistä jokainen on omistanut jonkinlaisen yrityksen. Olen aina ollut papan jälkien perässä kulkija, koska hänellä oli monta yritystä. Näistä menestyvin oli yritys, jossa kaikki oli samassa, niin rakentaminen, kipsilevyt kuin LVI:kin, kertoo Helmut.

Waju-Palveluiden perustaja ja toiminnan päävastaava on Helmut, joka sai myös yrittäjyydestä kiinnostuneen Aatun mukaan apuriksi. Helmut on tavoitettavissa aamusta iltaan, sillä hänet saa kuulemma kiinni aamulla jo kello 7. Puhelin menee kiinni vasta illalla klo 23.

Mitä yrityksenne Waju-Palveuiden toimintaan kuuluu? Millaisia tavoitteita ja toiveita teillä yrityksen suhteen on?

Waju-Palvelut tarjoaa kiinteistö- ja remppapalveluja, maalausta sekä paljujen/ikkunoiden/terassien/autojen pesua. Lisäksi Helmut ja Aatu tekevät pieniä tilaustöitä, esimerkiksi kylttejä, linnunpönttöjä ja rännien puhdistusta. Toiminnan tavoitteena on saada asiakkaat tyytyväiseksi: Teemme paljon hommia tarkoituksena tienata ja saada laadukkaalla työskentelyllä yritykselle hyvä maine, kertovat Helmut ja Aatu.

Kenelle kaikille suosittelette NY-toimintaan mukaan lähtemistä?

Nuori Yrittäjyys -toiminta sopii kaikille, jotka jaksavat yrittää ja ovat kiinnostuneita yrittäjyydestä, toteavat molemmat.

Tulevaisuudensuunnitelmat WinNovan jälkeen

Kummallakin nuorella miehellä on aikomus jatkaa opiskeluja ja valmistua rakennus-/LVI-alan insinööriksi. Lisäksi heidän suunnitelmissaan on perustaa alan yritys joskus myöhemmin. Yksin vai yhdessä, se jää nähtäväksi!