Siirry sisältöön

Sonja Kangas kokee vihdoin löytäneensä niin itsensä kuin loppuelämän ammatinkin

Vaalea, pitkähiuksinen ja hymyilevä nainen lähikuvassa.

Toimiston osaaja – Liiketoiminnan ammattitutkinto -koulutuksen kautta uusille urille

Kankaanpäästä kotoisin oleva Sonja Kangas kävi aikanaan vuoden lukiota ja muutti 17-vuotiaana yksin Poriin, jolloin hänen työuransa alkoi. Sonja tuumaa, ettei hän kuvitellut opiskelun olevan koskaan hänen juttunsa ja siksi hieman ihmettelee itsekin, miten silti on tullut suoritettua useampia tutkintoja ja miksi opiskelu on nyt tuntunut niin hienolta.

Mutta palataan vielä Sonjan nuoruusvuosiin: Porin Taidekoulun opiskelija Sonjasta tuli hieman ennakoimattomasti ja ne opinnot jäivätkin kesken.  Sonja jatkoi kuitenkin alan opintoja ja aloitti Lahdessa artesaaniopinnot suorittaen taidekehystäjän koulutuksen oppisopimuksella Porissa, jonne hän perusti alan yrityksen työkaverinsa kanssa. Tätä yrittäjyyttä kesti viitisen vuotta, jolloin hän myi osuutensa pois. Nyt nelikymppisellä Sonjalla on aiempaakin kokemusta oppisopimuksella opiskelusta, joten se vaikuttaa sopivan opiskelumuotona hänelle hyvin. Sonja on tykännyt opiskella työn ohella, koska silloin pääsee tekemään sitä työtä heti alusta alkaen, mihin opiskelee.

Elämä yllätti ja muutti suunnitelmia

Sonja on ehtinyt vuosien varrella tekemään monenlaista, mm. työskentelyä leipomovastaavana ennen sairaalamaailmaan tutustumista. WinNovan laitoshuoltajaopinnot – oppisopimuksella, kuinkas muuten – valmistivat hänet Satasairaalan synnytyssaleihin ja vastasyntyneiden teho-osastolle laitoshuoltajaksi. Muutamia vuosia myöhemmin Sonja opiskeli työn ohella välinehuoltajaksi, mutta jatkoi laitoshuoltajan töitä, koska tuli raskaaksi ja jäi äitiyslomalle.

En koskaan ajatellut itseäni äitinä, mutta nyt tuo tänä vuonna neljä vuotta täyttävä tyttö on kaikkeni ja elämäni valo, sanoo Sonja hymyillen. Äitiys sai Sonjan miettimään työuraa uudelleen, äitiys on kuitenkin se tärkein ammatti: Mikä olisi sellainen työ, joka olisi päivätyötä, mutta mikä kuitenkin motivoisi ja mitä tekisi mielellään…

Ystävän kanssa keskustellessa puheeksi tuli Toimiston osaaja – liiketoiminnan ammattitutkinto -koulutus, jossa olisi mahdollisuus suuntautua vaikkapa terveydenhuollon sihteeriksi. Sonja haki koulutukseen ja omaksi yllätyksekseen myös pääsi.  Mutta jälleen elämä puuttui peliin: elämäntilanne muuttui, Sonja erosi lapsensa isästä ja opintojen aloitusta oli pakko siirtää. Viimein syksyllä 2022 se onnistui ja jo nyt keväällä 2023 Sonjalla on työn alla opintojen viimeisin rutistus. Koulutusmuotona Sonjalla on ollut oppisopimus, kuinkas muuten, ja työpaikkana jo aiemmilta vuosilta tuttu Satasairaala.

Jos minä pystyn tähän, niin siihen pystyy kuka vaan!

WinNovaa ja etenkin vastuuopettaja Susanna Tattaria Sonja kiittelee vuolaasti: Yksilöllinen opintopolku on todellakin toteutunut! Opintojen etenemistä on saatu järjesteltyä täysin tarpeideni ja elämäni ehdoilla. Susanna on ollut ihanan aktiivinen ja huolehtiva opettaja, suuri tuki. Kaikki on sujunut koulun puolelta todella hienosti, niin aloituksen siirtäminen kuin opintojen sisällä tapahtuneet muutoksetkin on saatu järjesteltyä joustavasti. Myös työnantaja selvästi arvostaa WinNovasta saatua lisäosaamista. Lisäksi koulusta ja työpaikalta saadut hienot onnistumisen kokemukset ja kiitokset ovat lämmittäneet mieltä ja antaneet lisävoimia jaksamiseen, kiittelee Sonja.

Omat opiskeluryhmät ovat koostuneet pääasiassa 30-50-vuotiaista, joista moni on uranvaihtaja. Oli hienoa, että meistä löytyi tiiviimpi pikkuporukka, joka oli todellinen tukiryhmä myös. Ryhmäytyminen tapahtui ja toteutui hienosti, vaikka taustat ja opintojen aloitusajat erosivat paljon, Sonja kertoo.

Itsekuria opiskelu ja etenkin verkko-opiskelu vaatii, mutta silti Sonja kannustaa kaikkia rohkeasti lähtemään opiskelun tielle: Jos minä pystyn tähän, niin siihen pystyy kuka vaan! Sonja on kannustanut myös ystäväänsä saman tutkinnon pariin. On hänet jo melkein ylipuhuttu, hihittää Sonja.

Maalaaminen, valokuvaus, elokuvissakäynti ja ryhmäliikuntatunnit olivat Sonjan harrastuksia ennen lasta. Nyt pääharrastuksena on tytön taekwondo, jossa he ovat käyneet jo pian pari vuotta. Vauvauintiakin heillä harrastettiin, mutta se on nyt jäänyt sivuun. Päiväkoti lienee tällä hetkellä tytön paras harrastus, nauraa Sonja. Katsotaan kun tämä yksi rutistus (opinnot) päättyy, alkaako aika käymään tylsäksi. Aina keksii lisää harrastuksia, jos siltä tuntuu tai voi palata aiempien ajanvietteiden pariin, Sonja suunnittelee.

Nyt Sonjalla on työ, joka tarjoaa riittävästi haasteita

Sonjalla on tavoitteena valmistua toukokuun loppuun mennessä. Loppuajan tahti on ollut kova, mutta täysin hänen omasta tahdostaan, sillä Sonja haluaa tutkintopaperit käteensä pian ja keskittyä sen jälkeen täysin työntekoon. Oppisopimuksessa on sekin hienoa, että jos hommat hoitaa hyvin, niin harjoittelupaikka tarjoaa usein myös työpaikan jatkoon. Tärkeintä on saada jalka ovenväliin, toteaa Sonja.

Uskon, että tässä on loppuelämäni työpaikka, koska tässä työssä koen saavani haasteita ja monipuolisuutta sekä riittävän määrän erilaisia työtehtäviä. Työ tuntuu todella omalta. Siihen kuuluu paljon erilaisen tiedon hakemista ja informaation jakamista, samalla oppii itse uusia asioita. Leipääntymisen pelkoa ei ole ollut ja se sopii minulle, sillä kaipaan tietyn tason hektisyyttä ja vaihtelevuutta työpäiväänikin. Ei tule Päiväni murmelina -oloa, nauraa Sonja. Olen saanut todella paljon vastuuta ja tästä olen kiitollinen. Työtäni voi kuvailla sihteerin, toimiston assistentin ja IT-tukihenkilön sekoitukseksi, kuvailee Sonja.

Olen aina hakenut itseäni ja sitä oikeaa alaa. Nyt tuntuu, että se on viimein löytynyt ja oloni on rauhallinen ja hyvä, huokaisee Sonja. Myös juurtuminen Poriin on vahvalla pohjalla, eikä hänellä ole tarvetta lähteä täältä pois, joten vihdoin Sonjan elämässä kaikki on hyvin.

Teksti: Miia Reiman / WinNova


Toimiston osaaja – Liiketoiminnan ammattitutkinto -koulutus on tarkoitettu henkilöille, jotka haluavat suuntautua toimiston erilaisiin työtehtäviin tai henkilöille, jotka jo toimivat alalla ja haluavat päivittää osaamistaan. Tutkinto sopii hyvin myös jatkokoulutukseksi, jos pohjalla on suoritettuna liiketoiminnan perustutkinto. Liiketoiminnan palveluiden osaamisalan suorittaneella on osaamista toimia esimerkiksi assistenttina ja sihteerinä, aula- ja monipalvelutehtävissä tai terveydenhuollon sihteerinä.