Siirry sisältöön

Kv-työympäristössä toimimisen näyttöä vastaanottamassa Fuengirolassa

Kuva Espanjasta Fuengirolasta. Kuvassa iso sydän, jossa istumiseen penkkki sekä sininen nuoli, jossa lukee valkoisella kaunokirjoitettunaFuengirola.

Matkani alkoi maanantaina aurinkoisesta Suomesta 22.5.2023. Sateisen koleaan Espanjaan pääsin illansuussa. Matkan tarkoituksena oli käydä katsomassa ja ottamassa vastaan LVI-alan opiskelijamme näyttö kansainvälisessä työympäristössä toimimisen osalta. Toisena tärkeänä tavoitteena oli verrata työkulttuuria sekä löytää mahdollisuuksia uusiin ammatillisiin vaihtoihin opiskelijoillemme.

Ravintola Uusi Reflan katunäkymä

Opiskelijan “kotipaikkana” toimi Ravintola Uusi Refla, joka on suomalaisomisteinen urheiluravintolaksi profiloitunut yritys. Vastuuhenkilönä toiminut toinen omistajista on ollut paikan päällä jo vuodesta 1999 ja siten paikallisosaaminen oli hyvin hallussa.

Ravintolatoiminnan lisäksi he järjestävät tapahtumatoimintaa, joista suurimpana kansainväliset markkinat, joiden päivittäinen kävijämäärä nousee yli 150 000:een henkilöön. Kolmas toimintamuoto on remontti- ja kunnossapitoyritys paikallisille asunnonomistajille.

Ravintolapuoli on ensisijainen kohde tähän yritykseen vaihtojaksolle tuleville. Yrityksellä onkin ollut vuosien aikana erittäin paljon opiskelijoita niin kokki- kuin tarjoilijapuolelta. Sesonki on syksystä, SM-liigakauden alusta aina kevään MM-lätkän finaaleihin asti. Tarjoiluhenkilökunta on äidinkieleltään suomalaisia ja keittiö espanjankielinen pääkokkia lukuun ottamatta. Ruokalista on suhteellisen suppea, á la carte -tyyppinen, koostuen pääasiassa leikkeistä sekä snack-tyyppisistä wings-annoksista. Lyhyt ruokalista mahdollistaa annoksiin paneutumisen ja kaikki esivalmistelut tehdään itse keittiössä. Pääkokki painottikin harjoitteluun tulevilta hyvää hygieniaosaamista ja veitsenkäyttötaitoa. Baari on pienehkö, mutta asiansa ajava ja asiakkaita varsinkin pelien aikaan on hyvin runsaasti ja vauhtia riittää.

Ravintola Uusi Refla

Messutapahtumat, kunnossapito sekä ravintolan yleiset huoltotoimet tarjoavat enemmän tekemistä tekniikasta vaihtoon lähtevälle, mutta ammattiosaamisen näyttöön asti siitä ei ole. Siksi hienona vaihtoehtona olikin tämä kansainvälisessä työympäristössä toimiminen, joka mahdollistaa erinomaisesti kokemuksen karttumisen kansainvälisestä työkulttuurista sekä tekemisestä yleisesti.

Tutustuin myös toiseen suomalaisvetoiseen, vuonna 2000 perustettuun yritykseen nimeltä AIRTECH. Heidän toimintansa perustuu ilmalämpöpumppujen asennuksiin yksityisasiakkaille ja yrityksille. He olivat hyvin kiinnostuneita ottamaan myös ammattiin opiskelevia harjoitteluun LVI- tai sähköalalta. Toimintakulttuuri maassa on kuitenkin se, että yksi ja sama ihminen tekee rakenteiden läpiviennit, putkiasennukset, sähkötyöt sekä kylmäainetäytöt. Näin ollen heidän toiveensa oli, että tulevat opiskelijat olisivat joko viimeisen vuoden opiskelijoita tai mahdollisesti aikuisopiskelijoita. Lupaus kuitenkin kuului, että minimissään kuuden viikon, mutta mieluiten pidemmän vaihtojakson jälkeen, opiskelija osaa kyseiset työt ja on lupalappuja vaille valmis Suomessakin. Heilläkin on ollut entuudestaan vaihto-opiskelijoita Suomesta ja kokemukset ovat olleet hyviä.

Ravintola Aroma

Hyvissä ruokapaikoissa käydessäni tulin juttuun nykyään paikallisen intialais-ruotsalaisen ravintolanomistajan kanssa. Pitkään Tukholmassa asumisen jälkeen hän on muuttanut Fuengirolaan ja pyörittänyt ravintola Aromaa vaimonsa kanssa nyt puolisentoista vuotta. Hän oli myös erittäin kiinnostunut ja innokas ottamaan harjoittelijoita niin kokki- kuin tarjoilijapuolelta. Tyyliltään ravintola oli huomattavasti hienostuneempi ja annokset näyttävämpiä. Kielitaitoa paikka vaatisi enemmän, mutta toimeen tulisi hienosti näin suomalaisesta näkökulmasta ruotsilla tai englannilla.

Lopputulemana matka oli erittäin hyvä ja parasta antia oli nähdä selvästi innostunut ja henkisesti kasvanut sekä valmiimpi opiskelija. Toivon myös, että nyt alkanut yhteistyö vierailtuihin yrityksiin poikisi tulevaisuudessa uusia vaihtoja sekä vastaavanlaisia onnistumisen kokemuksia myös muille opiskelijoille.

Aurinkoisesta Espanjasta palasin sateisen koleaan Suomeen perjantaina 26.5.2023

Ossi Lindberg