Siirry sisältöön

Irish goodbye!

Jori Saine osallistui Dublinissa kieli- ja kulttuurikurssille toukokuussa 2023. Ryhmäkuva kurssilla olleista noin 20 kurssilaisesta luokkatilassa.

Henkilöstön liikkuvuusjaksot olivat kiinnostaneet minua jo pidemmän aikaa ja viime syksynä aktivoiduin hakemaan paikkaa ja onnekseni sen sain. Mitään käsitystä tai ajatusta ei siinä vaiheessa ollut kohteesta tai sisällöstä. Pitkän tutkimisen jälkeen kohteeksi valikoitui Dublin ja toukokuun loppu 2023. Itse kurssin sisältöä jouduin hieman vaihtamaan lennosta, mutta lyhyesti se oli Irlannin kieli ja kulttuuri oppilaitoksen henkilöstölle ja englannin kielen vahvistaminen. Kurssi itsessään oli viikon mittainen. Mikä oli outoa itselleni -matkustin ensimmäistä kertaa elämässäni pidemmälle matkalle täysin yksin.

Paikanpäälle oli matkannut lähes 80 oppilaitoshenkilöä eri puolilta Eurooppaa. Tuon väkimäärän sisällä oli yhteensä 5 erilaista kurssia ja omassa kurssiporukassani oli n. 20 opetuksen parissa työskentelevää henkilöä. Ensimmäinen päivä meni kurssiin ja ihmisiin tutustuessa. Meteli oli melkoinen, kun kaikki 80 aloittivat eri tavoin ohjatusti tutustumaan toisiinsa – samassa tilassa!

Oppitunnilla

Oman kurssin aikana keskityttiin siis irlantilaiseen kulttuuriin ja historiaan mm. elokuvien, musiikin, taiteen ja monen muun aiheen parissa. Tutustuimme museoihin ja ryhmissä teimme erilaisia tehtäviä mm. kaupunkikierroksien parissa. Omassa pienryhmässä oli opettajia eri asteilta Portugalista, Tanskasta, Ranskasta ja Saksasta.  Oli kiva jutustella ja kuulla eri maiden opettajien onnistumisia, huolia ja murheita. Aika lailla samojen haasteiden kanssa painitaan.

Dublin kaupunkina ei ollut minulle entuudestaan juurikaan tuttu. Tutuksi sitä itselleni tein kätevästi kaupunkipyörällä ajelemalla ja ympäristöön tutustumalla. Viikon aikana tuli käytyä monissa ”perinteisissä” Dublinin nähtävyyksissä mm. museoissa, näyttelyissä ja yksittäisissä nähtävyyksissä ryhmän kanssa tai omatoimisesti. Pubikulttuuria tuli ihmeteltyä joka paikassa kulkiessaan. Live- musiikkia aamusta iltaan lähes joka paikassa. Toisaalta monet keskusta-alueen pubeista olivat luonnollisesti vain ja ainoastaan turistien täyttämiä. Yleinen hintataso oli varsin korkea, mutta ei siitä suomalainen paljon hätkähtänyt.

Yksi Dublinin upeista silloista, Samuel Beckett- silta.
Dublinin kaduilta.

Viikon kohokohtana oli visiitti Dublinin eteläpuolelle, Wicklowin kansallispuistoon ja paikkaan nimeltä Glendalough (Gleann Dá Loc = kahden järven laakso). Upeita vehreitä niittyjä, jylhät laaksot ja keskiaikaisia raunioita pikku järven rannalla. Paikka oli mykistävä!

Wicklowin kansallispuisto – Glendalough

Näin jälkikäteen voin todeta, että liikkuvuusjaksoni oli varsin onnistunut. Uskallan vilpittömästi suositella muillekin. Lähtekää rohkeasti matkaan, jos mahdollisuus tulee!

Top 3 liikkuvuusjakson ”tuliaista”

Niin, mikä on otsikon Irish Goodbye.  Se on ikään kuin ”Goodbye without saying goodbye” eli yksinkertaisesti poistut juhlapaikalta vähin äänin sanomatta kenellekään mitään. Ei tämä suomalaisille yleensä kovin vaikeata ole😊.

Jori Saine