Siirry sisältöön

Kulttuuria, kohtaamisia ja oppimista Palermossa Erasmus+ apurahan mahdollistamana

Nine teachers from different European countrien in Palermo Erasmus+ course. It's rainy day and everyone has an umbrella when tey visited Palermo city.

Syksyllä 2022 oli WinNovassa haettavana apurahoja Erasmus+ -täydennyskoulutukseen. Päätin saman tien hakea apurahaa ja selasin innolla Erasmus Learning Academyn kurssitarjontaa, jotta löytäisin juuri sopivan kurssin ja ajankohdan. Opetan kasvatus- ja ohjausalan tutkintoja ja opiskelijani ovat pääsääntöisesti aikuisia. 

Päädyin Palermossa 28.5.-3.6.2023 järjestettävään kurssiin: Coaching skills for teachers, school and adult education staff. Ilokseni minulle myönnettiin apuraha ja ilmoittauduin kurssille ja aloitin matkajärjestelyt. Lennot oli kätevä varata WinNovan yhteistyökumppanin Kankaanpään matkatoimiston kautta.

Kurssi täytti odotukset. Olen kymmeniä vuosi jo toiminut opettajana ja osallistunut lukuisiin täydennyskoulutuksiin ja aktiivisesti lukenut alan kirjallisuutta. Silti kurssi toi uutta ajateltavaa ja lukuisia uusia menetelmiä oppimisen aktivoimiseksi. Yhdessä päivässä saattoi olla jopa 6-8 erilaista ryhmätyötä ja tietokoneohjelma arpoi aina uuden ryhmän. 

Kurssi sisälsi useita mielenkiintoisia ryhmätöitä

Kurssin pääaiheina olivat ohjaus- ja valmennustaidot, tunnetaidot, konfliktien ratkaisutaidot sekä ratkaisukeskeisyys. Opetus ja oppiminen oli tarkkaan suunniteltu ja vaihtelevat työtavat takasivat, että keskittyminen pysyi skarppina. Pystyn omassa työssäni hyödyntämään koko kurssin annin.

Ryhmätyöt toivat paljon uusia ideoita

Kurssin teemojen lisäksi opin paljon kulttuureista; omasta kulttuuristani, Italian kulttuurista sekä opiskelutovereiden kulttuureista (Viro, Espanja, Portugali, Islanti, Kroatia, Hollanti). Päivissä oli oppituntien lisäksi yhteinen lounas ja päivällinen ja kahtena iltapäivänä yhteiset retket, joten kurssitoverit tulivat lyhyessä ajassa tutuiksi. Myös vapaa-aikana usein lähdimme yhdessä tutustumaan Palermoon.

Palermoa kuvaisin yhdellä sanalla: intense! Palermo on vastakohtaisuuksien kaupunki, kauneutta ja vaurautta ja rumuutta ja köyhyyttä. Liikenne on kaaottista (suomalaisen näkökulmasta) ja roskaisuus pistää silmiin. Toisaalta vanhan kaupungin tunnelma on hurmaava, täynnä elämää ja moninaisuutta. Palermo on nykyään turvallinen kaupunki kuitenkin kulkea ja kun vähän näkee vaivaa, löytyy hienoja kohteita. Suosikkini olivat Villa Giulio ja Botanical Garden.

Botanical Garden

Yhtenä iltapäivänä teimme junalla retken kauniiseen Cefalun kaupunkiin. Siellä oli hieno viettää iltapäivä merestä ja pikkukaupungin kahviloista ja kujista nauttien.

Retki Cefalun kaupunkiin

Kaiken kaikkiaan tämä matka oli antoisa ja avartava ja olen kiitollinen mahdollisuudesta Erasmus+ -apurahan turvin osallistua täydennyskoulutukseen Euroopan eteläosassa. Vastaan mielelläni lisäkysymyksiin ja kannustan osallistumaan täydennyskoulutuksiin eri puolilla Eurooppaa.

Maarit Nikmo