Siirry sisältöön

WinNovan henkilöstötarinat: YTO-aineiden lehtori Jari Hiltunen

Jari Hiltunen

Vuoden 2023 aikana WinNovan www-​​​​​​​sivuilla julkaistaan henkilöstötarinoita winnovalaisista. Seuraavaksi esittelyvuorossa on äidinkielen lehtori Jari Hiltunen Porista.

Äidinkielenopettaja Jari Hiltunen on myös kirjailija

Ulvilassa asuva Jari Hiltunen on työskennellyt WinNovassa ja sen edeltäjäoppilaitoksissa yhteensä jo 25 vuotta. Hänen nykyinen työpisteensä sijaitsee Porin Tiedepuiston 7-lohkossa eli ns. sivusiivessä.

Olin ensin 3,5 vuotta päätoiminen mamu-opettaja aikuiskoulutuskeskuksessa. Siitä hommasta siirryin Tekniikkaopistolle äikän opettajaksi syksyllä 2001. Sillä tiellä ollaan edelleen. Firma vain on vaihtunut kaksi kertaa, ensin Porin ammattiopistoksi 2005 ja WinNovaksi 2010.

Oma nykyinen työnkuva ja millaista erityisosaamista koet itselläsi olevan?

Opetan äidinkieltä nuorille, joiden opiskeluala vaihtelee laajasti. Entisaikaan opetin pelkästään tekniikan aloilla, mutta nykyisin opiskelijoita on muun muassa ravintola- ja turvallisuusalalta sekä liiketoiminnasta.
Hallitsen tietotekniset systeemit jotenkuten ja pärjään opiskelijoiden kanssa myös tietokoneluokassa. Opetin teorialuokissa 17 vuotta, minkä vuoksi viihdyn siellä vielä paremmin.

Mitä omassa tiimissäsi puuhaillaan ja miten tiimin toiminta tukee arjen tekemistä?

Tiimissäni on useita äidinkielen opettajia. Teemme yhdessä lähinnä opetussuunnitelmahommia. Pääsääntöisesti työskentelemme yksin. Suurimpana hyötynä tiimin olemassaolosta ovat juttukaverit, joiden puoleen voi kääntyä, kun tulee hankalia hetkiä. Niitä riittää kyllä melko usein. Olisi kauheaa olla WinNovan ainoa äidinkielenopettaja.

Mitä työsi WinNovassa on antanut sinulle?

Olen saanut melko hyvät työympäristöt ja ison määrän mukavia juttukavereita. Opettajan työ sopii minulle hyvin, huomasin sen jo parikymmentä vuotta sitten. On hienoa tehdä hommaa mistä tykkää!

Montaako opiskelijaa arvioit opettavasi vuodessa?

Ohjaan vuosittain noin 150 ykkösluokkalaista. Nyt minulla oli vastuullani kolmetoista ensimmäisen vuoden ryhmää.

Tällä hetkellä opetan pelkästään ykkösiä, mikä tuntuu toisaalta välillä huonolta. Entisaikaan opiskelijoita oli myös kakkos- ja kolmosluokilta. Oli hienoa opettaa opiskelijoita, jotka hetken päästä valmistuivat. Keskustelunaiheet olivat aivan erilaiset kuin kahta vuotta aiemmin.

Miten pyrit vaikuttamaan opiskelun laadukkuuteen?

Olen kokenut Itslearning-ympäristön varsin mukavaksi opetusalustaksi. Olen tehnyt sinne harjoitteita kohta viisi vuotta. Useita tehtäviä on tullut tehtyä moneen kertaan uudestaan ja tällä hetkellä kurssit ovat kyllä paremmalla tolalla kuin jouluna kaksituhattakahdeksantoista.

Välillä oppitunteja yritetään elävöittää tekemällä retkiä kaupungille kirjastoon ja joskus luetaan kirjoja luokassa. Tänä vuonna teimme teatteriretken pitkästä aikaa. Ne onnistuivat hyvin.

Mitä salaisia kykyjä tai taitoja sinulla on?

Tykkään kirjoittamisesta varsin paljon. Kirjoittelen illat ja viikonloput tekstejä erilaisiin julkaisuihin. Neljäs kirjani ilmestyy ensi syksynä. Se on romaani, joka kertoo venäläisestä runoilijasta Anna Ahmatovasta.