Siirry sisältöön

Puhujavierailu Tiedepuistolla: ’’Töitä tehdään tosissaan, muttei totisesti!’’

Puhujavieras WinNovan Tiedepuistolla. Hanna Vimpari keskustelee henkilöstöjohtaja Outi Kaivo-ojan kanssa työmahdollisuuksista Ahlströmilla.

Monelle nuorelle ammattiin opiskelevalle tuleva työharjoittelupaikka on aivan ensimmäinen. Ei ole itsestään selvää, että työelämän pelisäännöt olisivat tuttuja. Vaikka sanotaan, että työ tekijäänsä opettaa, on tärkeä kuulla perusjuttuja jo etukäteen ennen harjoittelua.

Saimme WinNovaan puhujavieraaksi henkilöstöjohtaja Outi Kaivo-ojan A. Ahlström Oy:stä. Auditoriollinen Porin kampuksen opiskelijoita ja henkilöstöä kuunteli kiinnostuneena viestiä suoraan työelämästä ja sen pelisäännöistä.

Monesti ihmisillä on useita erilaisia töitä työelämänsä aikana. Aina ei voi ensimmäisestä työpaikasta päätellä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Mielenkiinnolla kuulimmekin puhujavieraan oman uratarinan tähän päivään. Ahlströmin nykyisellä henkilöstöjohtaja Outi Kaivo-ojalla on työuransa alkuvaiheilta kokemusta muun muassa hyllyttäjän, myyjän ja talonmiehen töistä.

Kaivo-oja nosti esille työelämässäkin tärkeän teeman: toisen huomioiminen. Tähän liittyy muun muassa vastuu omasta tekemisestä. Kunkin oma panos vaikuttaa myös muihin työkavereihin. Tähän liittyy turvallisuudesta huolehtiminen, omaan työhön perehtyminen ja työkavereiden auttaminen. Myös rakentava kyseenalaistaminen ja kehitysehdotusten tekeminen ovat tervetullutta työyhteisössä. “Palautetta saa ja pitää antaa”, Kaivo-oja tähdentää.

Huomattavaa on, että työntekijä on aina työnantajansa edustaja ja käyntikortti. Ahlströmillä odotetaankin, että kaikki perehtyvät esimerkiksi Noormarkun ruukin ympäristöön niin, että osaavat tarvittaessa vastata alueella käyville asiakkaille ystävällisesti heidän kysymyksiinsä tai ohjata heidät lisätiedon pariin.

Niin turvallisuus yleensä kuin tietoturvallisuus ja salassapitovelvollisuus ovat korostuneet työelämässä entisestään. Työpaikalla kuultuja ja nähtyjä asioita ei voi kertoa eteenpäin, koskivatpa ne asiakkaiden tai yrityksen salassa pidettäviä asioita tai työkavereita. Tämä ohje pätee kaikissa työpaikoissa.

Perussääntöjä työpaikalla on säännöistä kiinni pitäminen. Esimerkiksi työajat ovat tärkeitä. Vaikka osassa työtehtävissä on mahdollista työskennellä liukuvan työajan puitteissa, osa töistä vaatii täsmällisyyttä. “Jos asiakaspalvelussa työtehtävä alkaa klo 8, on silloin oltava valmiina työhön. Mieluummin muutaman minuuttia ennen. Silloin ei voi alkaa vasta kahdeksalta pukea työvaatteita ja laittamaan hiuksia”, Kaivo-oja sanoo.

’’Asenne on avainsana työelämässä. Kun se on kohdallaan, on mahdollisuudet työllistyä hyvät’’, Kaivo-oja muistuttaa.

Siistissä asussa haastatteluun

“Täälläkin hetkellä Ahlströmillä on työpaikkoja auki. Niihin ja kesätöihin kannattaa tutustua. Töitä hakiessa kannattaa panostaa työhakemukseen ja myös haastatteluun. Selkeä työhakemus ja myös valmistautuminen haastatteluun parantavat mahdollisuuksia työllistyä. Haastatteluun kannattaa tulla ajoissa ja siistissä asussa.” Kaivo-oja vinkkaa.

Kaivo-oja muistutti myös huumorista ja työstä nauttimisesta. Hänen mukaansa Ahlströmillä töitä tehdään tosissaan, mutta ei totisesti.

Työelämäyhteistyön kehittäminen ja verkostoituminen ovat WinNovan kehittämistoiminnan avainalue. Tämä painotus näkyy WinNovan toiminta-ajatuksessa: “ammatillisen koulutuksen aktiivisena verkostoitujana ja alueen kilpailukyvyn kehittäjänä rakennamme oppijoidemme osaamispolkuja yhteistyössä työ- ja elinkeinoelämän kanssa”. Työpaikoilla tapahtuva oppiminen, työelämäyhteistyö, kumppanuudet ja yrittäjyys ovat ammatillisessa koulutuksessa yhä tärkeämmässä roolissa.

Kuva: Hanna Vimpari (vas.) otti heti vinkeistä kiinni ja jäi keskustelemaan henkilöstöjohtaja Outi Kaivo-ojan kanssa työmahdollisuuksista Ahlströmilla.

Teksti ja kuva: Elise Hovi, WinNova