Siirry sisältöön

WinNovan henkilöstötarinat: Koulutussuunnittelija Kirsi Rantala

Naisella on puolipitkät, punaruskeat hiukset ja sinapinkeltainen, pitkähihainen pusero. Hän istuu työpöytänsä ääressä. Takana näkyy kaksi tietokoneen näyttöä.

Vuoden 2023 aikana WinNovan www-​​​​​​​​​sivuilla julkaistaan henkilöstötarinoita winnovalaisista. Seuraavaksi esittelyvuorossa on koulutussuunnittelija Kirsi Rantala Porista.

Koulutussuunnittelija Kirsi Rantala tietää myös lukujärjestysten salat 

Tiedepuistossa Porissa työskentelevä koulutussuunnittelija Kirsi Rantala tuli winnovalaiseksi sen perustamisen yhteydessä vuonna 2010. Porin Kurssikeskuksen vakiväkeä hän oli kanslistina jo vuonna 1986. 

Oma nykyinen työnkuva ja millaista erityisosaamista koet itselläsi olevan?  

Koulutussunnittelijana tehtävieni tavoitteena on ensisijaisesti varmistaa opiskelijalle paras mahdollisen reitti osaamisen hankkimiseen. Tavoitteena on myös käyttää opettaja- ja tilaresursseja tehokkaasti. Koulutussuunnittelu ja erityisesti siinä syntyvä data liittyy moniin ympäröiviin prosesseihin mm. opettajien palkan osittumiseen. Olen ollut mukana suunnittelemassa nykyisen tietovaraston ensimmäisiä versioita jo Porin Aikuiskoulutuskeskuksessa ja yhtenä erikoisosaamisenani sanoisinkin kokonaisuuksien hallinnan.  

Mitä omassa tiimissäsi tehdään ja miten se tukee arjen tekemistä ja toimintaa? 

Kaikkien neljän koulutussuunnittelijan toimenkuva on samanlainen. Tiiminä meillä on yhteisenä tehtävänä kehittää keinoja kuvaamaani kokonaisajattelun parantamiseksi. Tässä voimme kukin käyttää omia erikoisosaamisiamme. 

Koulutussuunnittelijoiden ”yhteistyökumppanit” aloilla ovat koulutusvastaavat ja koulutuspäälliköt, joiden kanssa yhdessä suunnitellaan tuo opiskelijan saama paras mahdollinen palvelu. 

Miten kehität itseäsi ja omaa osaamistasi? 

Aikaisemmin osallistuin innokkaastikin oman oppilaitoksen järjestämiin lyhytkoulutuksiin. Minulla on mm. mikrotukihenkilökoulutus ja olenpa osallistunut myös joihinkin ohjelmointikoulutuksiin. Selvitän yleensä aika huolellisesti työhöni liittyvät taustat, esimerkiksi lait ja säädökset. 

Millaisissa asioissa kollegat pyytävät apuasi tai neuvojasi? 

Joissakin asioissa vuodet tuovat mukanaan hyviäkin asioita. Erilaisten tehtävien kautta ammatillisen koulutuksen kokonaisuus ja monet ihmiset ovat tulleet 37 vuoden aikana varsin tutuiksi. Taidan useammin jakaa neuvojani pyytämättä, ainakin villeimpien kehitysideoiden kohdalla 😊 

Miten olet hyödyntänyt ePassia tai henkilöstökerho Wirikkeen toimintaa? 

Wirikkeen toiminnassa en ole vielä ollut mukana, mutta ePassin olen joka vuosi hyödyntänyt täysimääräisesti. Vuodet ovat muuttaneet tottumuksia kuntosalilta kulttuuritapahtumiin, mutta tarvetta olisi kääntää suuntaa. 

Kuinka kuvailisit työpäivääsi 7-vuotiaalle? 

7-vuotiaalle koululaiselle kertoisin, että neuvon opettajia tekemään lukujärjestykset, jotta oppilaat tietäisivät tulla maanantaina kouluun. Olisi hyvä, jos lukujärjestys olisi tehty ihan koko viikoksi. 

Työssäsi kohtaat jatkuvasti erilaisia ihmisiä, mitkä kohtaamiset tuovat eniten onnistumisen tunteita? 

Tehtävästä riippumatta suurimman onnistumisen tunteen olen aina saanut ihmisen ilosta, kun olen voinut antaa hänelle avun tai hankkia hänelle tarvittavan tiedon. Useimmin olen kokenut tämän toimiessani koulutuspalvelussihteerinä. Sama pätee kyllä nykyiseenkin tehtävääni, vaikka siinä ihmisten kohtaamiset ovat harvempia. 

Mikä on suurin ammatillinen saavutuksesi? 

En tiedä vielä