Siirry sisältöön

Luontoala tukee hyvinvointia

Nuoret naiset aurinkolasit päässä melomassa. Vasemmalla olevalla on sininen kajakki, oikealla puolella olevalla oranssinpunainen. Molemmilla on mela käsissä ja kädet ylhäällä. Taustalla näkyy metsää ja rantamökkejä.

Teksti: Ilona Lahtinen
Kuvat: Petri Hakosalo

WinNovassa erä- ja luonto-oppaiksi opiskelevat Eerika Rinkinen ja Veera Salo haluavat edistää työllään niin omaa kuin muidenkin hyvinvointia. Käytännönläheisissä opinnoissa luontoon tutustutaan lähietäisyydeltä.

Erä- ja luonto-oppaiksi opiskeleville Eerika Rinkiselle ja Veera Salolle luonto on tarjonnut paikan rauhoittumiselle ja vastapainoa hektiselle arjelle. Molemmat ovatkin päätyneet opintoihinsa samasta syystä: halusta viettää enemmän aikaa luonnossa ja mahdollistaa muillekin ihmisille samoja kokemuksia.

Huomattuani, mitä luonnossa vietetty aika tekee omalle hyvinvoinnilleni, päätin, että jatkossa haluaisin tarjota muillekin mahdollisuutta löytää oma luontoyhteys uudelleen, Rinkinen kertoo.  

Hänelle ratkaiseva tekijä opintojen aloittamiseen oli se, että erä- ja luonto-oppaan ammattiin johtavaa luontoalan koulutusta alettiin pitkän tauon jälkeen tarjota WinNovassa Ulvilan Kullaalla. Yhteisen harrastuksen kautta Rinkinen onnistui houkuttelemaan mukaan myös Salon: Ei tarvinnut kahta kertaa miettiä, sillä kyllä tämä opiskelu enemmän antaa kuin ottaa, Salo painottaa.

Koulutus suoritetaan monimuoto-opintoina, mikä mahdollistaa täysipäiväisen työnteon samaan aikaan. Salon ja Rinkisen mukaan työn, vapaa-ajan ja opiskelun yhteensovittaminen on haastavaa, mutta onnistuu, kun opiskelu edistää omaa hyvinvointia ja jaksamista.

Erä- ja luonto-oppaan ammattiin valmistaudutaan metsiä tutkien ja erämaassa patikoiden

Kahden vuoden opintojen aikana opiskelijat harjoittelevat erätaitoja ja ryhmän opastamista yhteensä neljällä vaelluksella, joista kaksi toteutetaan Pohjois-Suomessa. Retkien aikana kukin pääsee vuorollaan ottamaan vetovastuun suunnittelemalla päivän reitin ja huolehtimalla ryhmän turvallisuudesta.

Rinkinen on juuri tullut kotiin kahdeksan yön vaellukselta Muotkatunturin erämaa-alueella. Hän on todennut käytännön tekemisen opettavan paljon enemmän kuin teorian opiskelu koululuokassa: Erityisesti Lapin vaelluksella tulee varmuutta kartan ja kompassin käyttöön, kun merkittyjä reittejä ei ole. Muutenkin erämaassa selviytymisen taidot kehittyvät.

Keskeinen osa luonto-oppaan ammattitaitoa on luontotuntemus, ja opiskeluun sisältyykin muun muassa yrttien, sienien ja marjojen tunnistamisen ja käytön harjoittelua. Salo haluaa painottaa sitä, että opintoihin hakevan ei tarvitse olla luontoasiantuntija etukäteen. Itselleni ei ole luonnossa kulkiessani ollut tapana juurikaan kiinnittää huomiota esimerkiksi kasveihin ja sieniin, mutta nytpä niitäkin on tullut opittua, hän pohtii. Välillä opiskelu vaatii pitkäjänteisyyttä: Lintukurssi aikaisine herätyksineen on jäänyt lopulta mieleen ihan hauskana vaiheena elämässä, Salo nauraa.

Eerika Rinkinen ja Veera Salo ovat jakaneet kuvia opiskeluistaan Instagramissa tilillä Retkienlumoa.

Nuori nainen, jolla on tummanruskea, polkkapituinen tukka kyykyssä sinisen rinkkansa vieressä metsässä. Vieressä on metsänvihreä rinkka, jossa on kiinni vaihtovaatteita ja patja rullalla.
Koulutuksessa painotetaan monin paikoin asiakkaan turvallisuutta ja tehdään turvallisuussuunnitelmia ja riskianalyyseja. Niitä ei yksin luonnossa liikkuessa tule ajateltua, Eerika Rinkinen kertoo

Työstä voi tehdä omannäköistä

Sekä Rinkinen että Salo toteavat, että on vaikea luonnehtia tyypillistä erä- ja luonto-opasopiskelijaa, koska ala soveltuu monenlaisille ihmisille. Tämän he kokevat ennen kaikkea rikkautena, ja juuri opiskelijaryhmä on osa opiskelun tärkeintä antia: Kun ryhmäläisillä on paljon erilaista osaamista, olemme voineet tukea ja auttaa toinen toisiamme, Salo kertoo.

Erä- ja luonto-oppaan ammatti taipuu moneen, ja jokainen voi hyödyntää työssään omia mielenkiinnon kohteitaan. Sekä Rinkinen että Salo ovat kiinnostuneita luontoliikunnasta ja esimerkiksi pyöräily-, lumikenkäily- tai melontaretkien järjestämisestä. Rinkinen pitää kuitenkin tärkeänä, että luonnossa liikkumisen ei tarvitse aina olla suorittavaa: Voisin ehkä tarjota erilaisia hyvinvointipalveluita, joiden tarkoituksena olisi vain rauhoittua luonnossa.

Haku luontoalan ammattitutkintoon WinNovaan on parhaillaan auki! Rohkeasti vain hakemaan koulutukseen, jos hiukankin tuntuu siltä, että luontoala voisi olla se sinun juttusi, Salo suosittelee.

Eerika Rinkinen ja Veera Salo ovat jakaneet kuvia opiskeluistaan Instagramissa tilillä Retkienlumoa.

Luontoalan ammattitutkintoon on haku parhaillaan käynnissä

Yhtään koulutusta ei löytynyt.

Lisätietoja