Siirry sisältöön

WinNovan henkilöstötarinat: Ajoneuvoalan opettaja Turo Henttinen

Nuori, lyhythiuksinen mies seisoo rakennustyömaa-aidan edessä. Miehellä on musta t-paita ja musta lippalakki. Kädet ovat puuskassa.

Vuoden 2023 aikana WinNovan www-​​​​​​​​​​​sivuilla julkaistaan henkilöstötarinoita winnovalaisista. Seuraavaksi esittelyvuorossa on ajoneuvoalan opettaja Turo Henttinen Raumalta.

Turo Henttinen hallitsee ajoneuvojen korjaamisen lisäksi myös rumpukompit

Ajoneuvoalan opettajana toimiva Turo Henttinen aloitti WinNovassa elokuussa 2020. Sitä ennen hän työskenteli 10 vuotta AutoPalinin mekaanikkona, kunnes tuli fiilis, että nyt pitäisi kokeilla jotain uutta.

Miten päädyit WinNovaan ja mitä tiimissäsi tehdään?

Aluksi aloitin Marvalla sanomalehtien varhaisjakajana ja ajatuksissa oli pikkuhiljaa käynnistellä omaa yritystoimintaa. Tuolloin kaima, nykyinen kollega, vinkkasi sijaistarpeesta WinNovan autoalalla. Kolmen päivän sijaisuudesta onkin yhtäkkiä vierähtänyt jo kolme vuotta!  

Työskentelen tällä hetkellä Raumalla Satamakadulla, jossa ajoneuvoala toimii tällä hetkellä väistötiloissa. Porissakin olen käynyt tekemässä muutaman sijaisuuden, joten myös Professorintien auto-osasto on tullut tutuksi.

Rauman tiimissä meitä on kolme ajoneuvoalan opettajaa ja teemme läheistä yhteistyötä myös kolmen varastologistiikan opettajan kanssa. Yritämmekin kovasti syventää alojemme yhteistyötä mm. varaosavarastoa kehittämällä.

Mitä WinNovan slogan Suunta eteenpäin merkitsee sinulle?

Sehän on selkeästi meillä ajoneuvoalalla tehty vaihteiston täyskorjaus – vain pakki puuttuu! Leikki leikkinä, sillä todellisuudessa emme tee niin laajoja vaihteistoremontteja.

Tässä työssä WinNovan sloganin merkitys lienee opetuksen ja oman osaamisen kehittämissä. Ei pidä jäädä laakereilleen makaamaan, sillä muuten kehitys ajaa nopeasti ohi. Myös kouluttaja tarvitsee säännöllistä koulutusta ja se korostuu tällä alalla.

Miten olet hyödyntänyt WinNovassa käytössä olevaa ePassia?

ePassia on useimmiten tullut hyödynnettyä erilaisia kymppikortteja hankkimalla.

Mikä on paras neuvosi, jonka olet koskaan saanut?

Äet joskus sanoi viisaaste, että hullu saa olla muttei tyhmä.

Elämän aikana on tyhmyyksiäkin tullut tehtyä, mutta kyllä itselle tuo hulluttelu on jäänyt tavaksi.

Mitä salaisia kykyjä tai taitoja sinulla on?

Ehkä ei niinkään salainen ja voiko puhua edes kyvystä, mutta rumpuja on tullut muutamat vuodet paukuteltua. Aikoinaan bändimme He Ylimykset perustettiin hieman vitsinä, tarkoituksena oli enemmänkin viettää aikaa kavereiden kesken ja soitella siinä samalla. Soittotouhuun tuli kuitenkin mukaan muutama ”vakavampi” vuosi ja YouTubestakin bändimme tuotoksia löytää. Nyt ruuhkavuosien keskellä olemme jälleen palanneet bändin syntyaikojen tilanteeseen.

Opetuksen sisällöt muuttuvat koko ajan yhteiskunnan kehittyessä, mitä haasteita se tuo mukanaan ja miten pysyä muutoksessa mukana?

Ajoneuvoalalla haasteensa luo kehittyvä teknologia, mutta samalla täytyy edelleen muistaa ja opettaa ne perusasiat. Opiskeluaika on todella lyhyt kaiken asian läpikäymiseen, ja näin ollen opiskelijan motivaatio on isossa roolissa asioiden sisäistämisen näkökannalta.

Yksi tämän päivän ja tulevaisuuden oppimisympäristöjen suurimmista haasteista on se, että esimerkiksi opetuskorjaamoillamme tulisi voida jatkossa huoltaa erilaisia ajoneuvoja henkilöautoista raskaaseen kalustoon asti. Näin kaiken oleellisen perustiedon opettaminen myös käytännössä tulisi saada onnistumaan oppilaitoksen omissa tiloissa ennen työpaikalla tapahtuvaa harjoittelua. Tiloissa tulee huomioida paljon turvallisuuteen ja lakeihin liittyviä seikkoja. Käyttövoimista esimerkiksi sähkö asettaa paljon vaatimuksia myös oppimisympäristöihin.

Tässä vaiheessa onkin hyvä hetki antaa erityinen kiitos alueemme työpaikoille, jotka ovat ottaneet enemmän ohjausvastuuta opiskelijoistamme näinä väistötila-aikoina.