Siirry sisältöön

Työvoimakoulutuksella vuodessa maarakennusalan töihin

Sonja istuu kaivinkoneen hytissä ja opettaja neuvoo koneen ulkopuolella.

Teksti: Ilona Lahtinen
Kuvat: Elise Hovi

WinNovassa Porissa koulutetaan rakennusalan perustutkintoa, josta erikoistutaan maarakennuskoneenkuljettajan ammattiin. Parhaillaan samaa tutkintoa työvoimakoulutuksena opiskeleva Sonja Pohjonen on jo opintojensa loppusuoralla, ja kokee löytäneensä oman juttunsa kaivinkoneen kuljettajan työstä.

Innostus alaa kohtaan alkoi armeijassa ja oli kypsynyt hiljalleen jo aikaisemmassa ammatissa maatalousalalla. “Armeijassa pääsin testaamaan kaivinkonetta, ja muutenkin maataloustöitä tehdessäni pohdin, että haluaisin kokeilla jotakin vähän erilaista”, Pohjonen kertoo.

Hän ei jättänyt ideaa ajatuksen tasolle, vaan alkoi heti armeijasta kotiuduttuaan omatoimisesti selvittää opiskelumahdollisuuksiaan. “Sitten soittelin Ari Granrothille, joka työskentelee maarakennusvastaavana WinNovassa, ja kyselin häneltä, että olisiko mahdollista kouluttautua alalle. Ari kertoi sitten tästä vaihtoehdosta.”

Hakuun kuuluu haastattelu, joka Pohjosen mukaan kävi nopeasti ja helposti: Uskon, että vaikka sopivasta opinto- ja työtaustasta on hakijalle hyötyä, tärkeintä oli osoittaa oma motivaatio opiskeluun ja innostus maarakennusalaan.

Sonja seisoo kaivinkoneen vieressä työvaatteet päällään.
Sonja Pohjonen rohkaisee hakeutumaan alalle, mikäli koneet ja monipuoliset tehtävät rakennustyömailla kiinnostavat. Innostuksella ja motivaatiolla pääsee jo pitkälle.

Maarakennusalalla on monipuoliset työnäkymät

Maarakennusala on kattokäsite laajalle kirjolle tehtäviä muun muassa tietyömailla, rakennustyömailla ja maiseman muokkauksessa – eivätkä työt varmasti lopu kesken, sillä kyseessä on kasvava ala.

Pohjosellekin osa alan vetovoimaa on sen monipuolisuus: Maarakennuksesta sopivia töitä löytyy eri asioista kiinnostuneille. Itse pidän siitä, että työtehtäväni vaihtelevat, ja joskus pääsen fyysisiin töihin lapion varteen ja joskus taas ajamaan kaivinkonetta.

Pohjosen mukaan koneenkuljettajalta tarvitaan muun muassa hahmotuskykyä, mutta muutoin ammatti sopii monipuolisuutensa ansiosta monenlaisille persoonille. Kaikkia kuljettajia yhdistää kuitenkin maltillinen ote työhön: Jossain määrin tarvitaan rauhallisuutta, koska työmaamontussa voi olla ihmisiä. Ei siinä hirveästi voi kiviä pudotella.

Työuransa alussa olevaa Pohjosta kiehtovat vielä kaikenlaiset työmaat, mutta selvänä suosikkina nousevat maisemointi ja pihojen tekeminen. “Niissä saa käyttää eniten omaa visuaalista silmää ja luovuutta. On myös haastetta, kun kaikki työt ovat keskenään erilaisia. Tärkeintä on tehdä asiakkaan toiveiden mukaan”, Pohjonen toteaa.

Kokemusta työssäoppimispaikasta sekä koulun harjoitustyömaalta

Olennainen osa työvoimakoulutusta on työssäoppiminen jossakin alan yrityksessä, ja ideaalitilanteessa siellä voi jatkaa opintojen jälkeenkin. Omatoimiselle Pohjoselle työpaikan etsiminen oli helppoa: Työnhakuun sai koulun kautta apua, mutta koska olen aina ollut aika itsenäinen työnhakija, en sitä tarvinnut. Soittelin yrityksiin ja kyselin, millaisia mahdollisuuksia niissä olisi. Pohjoselle tarjottiin lopulta kesätöitäkin harjoittelupaikastaan Laitakarin Maa ja Vesirakennus Oy:stä.

Työvoimakoulutus on hyvä ratkaisu, jos kaipaa lisäkoulutusta tai uutta ammattia työllistyäkseen.

Työvoimakoulutuksessa ammatin pääsee kokemaan nopeasti käytännössä, sillä suuri osa opinnoista vietetään harjoitustyömailla. “Melkein koko talvi, syksy ja kevät oltiin harjoitustyömaalla, ja se oli hyvä, koska siellä oppi oikeasti koneista. Työmaalla tehdään tehtäviä, joissa pääsee itse hahmottelemaan, kuinka työn toteuttaisi”, Pohjonen kertoo.

Selkeänä työvoimakoulutuksen hyvänä puolena hän pitää sitä, että se kestää vain vuoden, ja uuteen ammattiin ja työelämään pääsee nopeasti kiinni. Työvoimakoulutus on hyvä ratkaisu, jos kaipaa lisäkoulutusta tai uutta ammattia työllistyäkseen.

Lisätietoja maarakennusalan koulutusvaihtoehdoista

Haussa oleva koulutustarjonta