Siirry sisältöön

Teollisuusväylä amiksesta amkiin

Satakunnan ammattikorkeakoulun sisälogistiikan luennolla iso määrä opiskelijoita istumassa pulpeteissa. Kaikilla kannettavat tietokoneet.

WinNovan ja SAMKin yhteistyö tiivistyi tänä syksynä käynnistyneellä Teollisuusväylä-opinnoilla. Teollisuusväylä-pilotti toteutetaan Raumalla osana Meriteollisuuspuisto oppimisympäristönä -hanketta. Pilotin suunnittelutyö käynnistettiin vuoden 2022 lopulla yhdessä WinNovan ja SAMKin opettajien kanssa. Ensimmäisessä vaiheessa pilotti kohdistuu WinNovan kone-ja tuotantotekniikan, logistiikan ja elintarvikealan perustutkintoa suorittaville opiskelijoille.

Teollisuusväylää markkinoitiin kevään 2023 aikana Rauman yläkouluihin yhdeksännen luokan oppilaille ja elokuussa SAMKin opettajat kävivät esittelemässä Teollisuusväylän sisältöjä WinNovassa aloittaneille opiskelijoille.

Opiskelijoille järjestettiin haku Teollisuusväylään sekä motivaatiohaastattelut. Näiden jälkeen viisi WinNovan logistiikan alan opiskelijaa aloitti Teollisuusväylä-opinnot SAMKissa samanaikaisesti WinNovan opintojen kanssa. Opiskelijoiden lukujärjestykset on rakennettu niin, että opinnot SAMKissa eivät mene päällekkäin WinNovan opintojen kanssa.

Meriklusterin yritykset ovat olleet mukana Teollisuusväylän suunnittelussa kumppaniyritysten roolissa. Jatkossa kumppaniyritysten rooli tulee kasvamaan ja pystymme ohjaamaan opiskelijoita työssäoppimis- ja harjoittelujaksoille.

WinNovan opiskelijoiden tutoropettajana SAMKissa toimii Tekniikan ja merenkulun opetuspäällikkö Daniela Tanhua sekä WinNovassa logistiikan lehtori Piia Ristilä.

SAMKin logistiikan koulutusohjelmavastaava Elviira Tuomi oli tyytyväinen WinNovan opiskelijoiden innostuksesta.

Mikä Teollisuusväylä?

Suorittaessaan logistiikan tai kone- ja tuotantotekniikan tai elintarvikealan perustutkintoa WinNovassa, opiskelija voi osallistua samalla SAMKin perus- ja ammattiopintoihin yhteensä 15 opintopisteen verran avoimen AMK:n opiskelijana. SAMKin opinnot suoritetaan 2,5 vuoden aikana, minkä jälkeen opiskelijalla on väylä auki suoraan SAMKin logistiikan tai tuotantotekniikan insinööriopintoihin Raumalla.

Teollisuusväylä-opiskelijat vastasivat kysymyksiin, miten Teollisuusväylä-opinnot ovat lähteneet käyntiin. Tässä yhteenveto vastauksista:

  1. Mistä sait tietoa Teollisuusväylän mahdollisuudesta?

Kuulin teollisuusväylästä koulussa opettajalta sekä infotilaisuudessa.

  1. Millä perusteella teit päätöksen hakeutua väylään?

Teollisuusväylä vaikutti hyvältä mahdollisuudelta kokeilla vähän miltä korkeakoulussa opiskelu voisi tuntua. Teollisuusväylä mahdollistaisi koulutuksessa edistymisen ja teollisuusväylä kuulosti mielenkiintoiselta.

  1. Mikä herätti mielenkiinnon väylää kohtaan?

Mielenkiinnon herätti se, ettei se varsinaisesti sido mihinkään, vaikka nyt olen toki sitoutunut kyseiseen hommaan. Teollisuusväylässä kiinnostaa myös se, että saa suoraan jatkaa, eikä tarvitse hakea uudestaan.

  1. Oletko saanut riittävästi ohjausta Teollisuusväylän opinnoissa?

Olen saanut ohjausta. Opettaja on aina vastannut, jos jotain olen tarvinnut ja nyt näin ryhmätöissä myös vanhemmat opiskelijat.

  1. Mitä ajatuksia ryhmätyöskentelystä Teollisuusväylässä?

Tähän mennessä ryhmätyöskentely on sujunut oikein hyvin ja se on ollut ihan ok.

  1. Miten on mennyt?

Teollisuusväylä on mennyt kokonaisuutta arvioiden hyvin ja olen päättänyt jatkaa hommaa.

Teollisuusväylä-opinnot madaltavat kynnystä toisen asteen ammatillisista opinnoista amk-opintoihin ja joustavoittavat siirtymää kouluasteelta toiselle. Teollisuusväylän avulla pystytään tekemään korkeakouluopintoja tutuksi toisen asteen opiskelijoille jo ammatillisten opintojen aikana. Tavoitteena on kasvattaa uutta osaavaa työvoimaan alueen yritysten tarpeisiin.

Lisätietoja: Meriteollisuuspuisto oppimisympäristönä -hanke / Seaside Campus -konsepti(siirryt toiseen palveluun)

WinNova, SAMK ja Rauman kauppakamari ovat mukana uudenlaisen yhteistyön kehittämisessä Rauman meriteollisuuden parissa. Konseptin kehittämistyötä tehdään Keski-Suomen Ely-keskuksen (ESR) rahoittamassa Meriteollisuuspuisto oppimisympäristönä -hankkeessa. Toteutusajankohta 2.8.2021-30.11.2023.