Siirry sisältöön

Tutustumassa kv-liikkuvuusjaksojen mahdollisuuksiin Belgiassa

Kuvassa kaupungin keskusta, jossa risteys, jossa useampi auto sekä patsas risteyksen laidalla ja useita vaaleita vanhoja korkeita rakennuksia.

Osallistuin Erasmus+ WinSkills III -liikkuvuushankkeeseen 2.-6.10.2023 kohteena Belgia. Kohdemaassa vierailukaupunkeina toimivat Bryssel ja Antwerpen. Matkan tavoitteena oli uusiin kumppanioppilaitoksiin tutustuminen, kontaktien luominen ja työelämän oppimispaikkojen löytäminen.

Bryssel on Belgian pääkaupunki ja samalla Euroopan unionin (EU) pääkaupunki. Se sijaitsee maan keskiosassa ja on monikulttuurinen kaupunki, jossa puhutaan useita kieliä, kuten hollantia ja ranskaa. Runsaan ulkomaalaisen populaation vuoksi myös englannilla pärjää kaupungissa erittäin hyvin. Bryssel tunnetaan myös liikenteellisenä keskuksena ja se isännöi monia kansainvälisiä järjestöjä, kuten EU:n ja NATO:n päämajaa. Kaupunki on kuuluisa myös herkullisesta suklaastaan, oluestaan ja vohveleistaan. Brysselissä on lukuisia historiallisia nähtävyyksiä, kuten Grand Place -aukio ja Atomium-monumentti.
Brysselissä on hyvin monipuolinen ja kansainvälinen ravintolakulttuuri. Kaupunki tarjoaa laajan valikoiman ruokapaikkoja eri hintaluokissa ja tyyleissä. Autenttinen belgialainen keittiö on tunnettu herkullisista ruokalajeista, kuten perinteisistä liharuoista, vohveleista, ranskalaisista perunoista ja erityisesti belgialaisista suklaista. Koska Bryssel sijaitsee lähellä Pohjanmerta, tuoreet meren antimet ovat yleisiä ravintoloiden valikoimissa, erityisesti paikalliset simpukat ja äyriäisruokalajit ovat näkyvästi esillä. Brysselin monikulttuurisuus näkyy myös ravintolatarjonnassa ja se tarjoaa laajan valikoiman kansainvälisiä ruokavaihtoehtoja, mukaan lukien ranskalainen, italialainen, aasialainen sekä paljon muuta. Myös olutkulttuuri näkyy katukuvassa. Belgia on tunnettu erityisen laadukkaista oluistaan ja Brysselissä on lukuisia pubeja ja olutravintoloita, joissa voit maistella paikallisia oluita ja muita belgialaisia erikoisuuksia. Katukeittiöt ovat hyvin suosittuja Brysselissä ja voit nauttia paikallisia herkkuja, kuten vohveleita, lihapiirakoita ja belgialaisia perunoita kaduilla liikkuvista ruokakojuista.

Tiistai 3.10. Bryssel / Ravintola Atrio(siirryt toiseen palveluun) ja Grazie Mille-kauppa(siirryt toiseen palveluun)

Ensimmäisenä vierailukohteenani toimi suomalais-italialaisomistuksessa toimiva Ravintola Atrio. Ravintolan suomalainen yrittäjä on jo jonkin aikaa sitten ilmaissut kiinnostuksensa tehdä oppilaitoksemme kanssa yhteistyötä, mutta opiskelijoiden lähettäminen täysin vieraaseen ympäristöön on hankaloittanut yhteistyön aloitusta.
Sovin tapaamisen kiireisen lounasajan jälkeen ja sain oikein hyvän ja kattavan esittelyn ravintolan toiminnoista. Gastronomisesti ravintola pohjaa toimintansa pääsääntöisesti italialaiseen keittiöön ja raaka-aineisiin, mutta suomalaisjuuret näkyvät myös listalla. Ravintola- ja cateringalan opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa monia eri tutkinnon osia tässä paikassa ja henkilökunnalla on hyvin myönteinen suhtautuminen mahdollisiin opiskelijajaksoihin.
Yrittäjät ovat avanneet vastikään aivan ravintolan välittömään läheisyyteen myös kauppa-kahvilan, jossa he valmistavat ja myyvät itse alusta loppuun valmistettuja tuotteita erilaisista leivoksista, leivistä ja pastoista alkaen, aina valmiisiin mukaan otettaviin ruokiin. Tämä yksikkö sopisi mainiosti elintarvikealan leipuri-kondiittoriopiskelijoiden kansainväliseksi kohteeksi.

Keskiviikko 4.10. Antwerpen / Oppilaitos Stedelijk Lyceum Lamorinière(siirryt toiseen palveluun)

Toiselle vierailupäivälle olin sopinut vierailun WinNovan kanssa jo aiemmin yhteistyötä tehneeseen antwerpeniläiseen oppilaitokseen Stedelijk Lyceum Lamorinière.

Antwerpen on maan suurin satamakaupunki sekä Flanderin alueen suurin kaupunki. Antwerpen on monipuolinen kaupunki, joka tarjoaa vierailijoille historiallisia nähtävyyksiä, kulttuuria, taidetta, muotia ja herkullista ruokaa. Kaupungissa on paljon nähtävää ja tekemistä, ja se on suosittu matkakohde Belgiassa. Erityisen tunnettu Antwerpen on kansainvälisenä timanttikeskuksena. Kaupunki on maailmanlaajuisesti merkittävä timanttikaupan keskus. Myös Antwerpenissa voit nauttia perinteisistä belgialaisista herkuista, kuten vohveleista, suklaasta, oluesta ja simpukoista.

Stedelijk Lyceum Lamorinière oppilaitos sijaitsee vain kymmenen minuutin kävelymatkan päässä Antwerpenin rautatieasemalta, joka itsessään on varmasti yksi koko Euroopan hienoimpia. Asema tunnetaan erityisesti vaikuttavasta ja upeasta arkkitehtuuristaan. Se yhdistää useita eri tyylejä, mukaan lukien jugendtyylin ja neobarokkityylin elementtejä. Aseman kupoli on erityisen vaikuttava.

Tutustuin oppilaitoksen ravintola-alan koulutukseen, joka belgialaiseen tapaa poikkeaa melkoisesti suomalaisesta koulutusjärjestelmästä. Ravintola-alan opiskelijat tulevat oppiin jo 13-vuotiana ja suorittavat samanaikaisesti ikään kuin yläkoulua ja ammatillista koulusta. Koulutus kestää seitsemän vuotta, josta viimeiset kolme vuotta vastaavat lähimmin suomalaista koulutusta eri työelämäjaksoineen. Oppilaitoksen kanssa keskusteliin ja suunniteltiin jopa jonkinasteista vaihto-ohjelmaa, mutta ensisijaisesti molemmin puolin toimisimme vastaanottavana organisaationa kv-jaksoille lähteville opiskelijoille ja huolehtisimme käytännönjärjestelyistä.

Torstai 5.10. Bryssel / Suomen merimieskirkko/Benelux-maat(siirryt toiseen palveluun)

Viimeiselle vierailupäivälle olin sopinut tutustumisen Suomen merimieskirkon Brysselin toimipisteeseen.
Suomen merimieskirkko on yhteisö, joka tarjoaa tukea suomalaisille merenkulkijoille ja ulkomailla asuville suomalaisille. Se toimii ympäri maailmaa, mukaan lukien Benelux-maat, eli Alankomaat, Belgia ja Luxemburg. Suomen merimieskirkon toiminta Benelux-maissa on suunnattu suomalaisille ja suomenkielisille ihmisille, jotka asuvat tai vierailevat alueella. Toiminnan tarkoituksena on tukea suomalaista yhteisöä ja tarjota paikka, jossa suomalaiset voivat kohdata toisiaan, ylläpitää kulttuuriperinnettään ja saada henkistä tukea.
Brysselin toimipisteessä toimii kahvila-ravintola, jossa on kolmena päivänä viikossa tarjolla lounas. Vierailupäivänäni, torstaina, oli luonnollisesti tarjolla perinteistä suomalista hernekeittoa ja pannukakkua. Muutenkin heidän lounastarjontansa pyritään pitämään hyvin suomalaisille tuttuna ja kotoisana. Kahvilassa on tarjolla niin itseleivottuja voisilmäpullia kuin korvapuustejakin, mutta myös Fazerin berliininmunkkeja, graavilohileipiä, muna-anjovisleipiä ja muita tuotteita, joita ulko-suomaliset kaipaavat. Kahvilanyhteydessä toimii myös kauppa, jossa on myynnissä suomalaisia tuotteita, kuten Fazerin, Valion ja muiden raaka-ainetuottajien tuotteita. Rakennuksessa on myös perinteinen suomalainen sauna, joka lämpiää iltaisin ja on käytettävissä pientä maksua vastaan.
Merimieskirkolla kaikilla palvelualan opiskelijoilla on hyvä mahdollisuus suorittaa monipuolisesti eri tutkinnonosia, joko yhdistelemällä niitä tai sitten pelkästään jotain tiettyä. Merimieskirkko tarjoaa opiskelijoille turvallisen ja helposti saavutettavan oppimispaikan vähän aremmallekin reissaajalle. Paikalla on aina niin palkattua kuin vapaaehtoishenkilökuntaa ja kommunikointi onnistuu myös suomeksi.

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan liikkuvuusjaksoni oli erittäin onnistunut ja sain solmittua vierailukohteiden kanssa yhteistyökuvioita, kuten suunnitelmissa oli. Kaikki kohteet toivottavat opiskelijamme lämpimästi tervetulleiksi ja käyntieni perusteella voin lämpimästi suositella näitä opiskelijoillemme.
Kulkeminen Brysseliin ja Antwerpeniin on hyvin helppoa suorilla lennoilla, joita on päivän aikana lukuisia vuoroja. Paikan päällä Brysselin lentoasemalta pääsee junalla kumpaiseenkin kaupunkiin kätevästi ja junaliput pystyy helposti ostamaan ennakkoon internetistä. Myös kulkeminen molemmissa kaupungeissa on helppoa niin jalkaisin kuin julkisilla kulkuvälineilläkin. Itse suosin erityisesti kävelemistä, koska samalla on mahdollisuus tutustua kaupunkien kohteisiin ja nähtävyyksiin, jolloin kaupunkiin tutustuu mielestäni paljon paremmin.

Jukka Mäkinen