Siirry sisältöön

WinNovan opinto-ohjaajia job-shadowing jaksolla Sloveniassa

Kolme lipppua. keskimmäinen on Slovakian lippu.

Henkilöstön KV-liikkuvuusjaksolla Sloveniassa 9.-12.10.2023 olivat mukana opinto-ohjaajat Sari Asumalahti (vas.), Päivi Laihonen, Tiina Leppikorpi ja Virpi Seimelä. Kuvassa taustalla näkyy Ljubljanan kaupunki Ljubljanan linnan kukkulalta kuvattuna.

Satakunnasta Helsinkiin siirtymisen jälkeen matkamme pääsi varsinaisesti alkuun Finnairin lennolla, joka vei meidät Ljubljaanaan maanantaina 9.10.2023. Iltapäivällä aloitimme job-shadowing – jaksomme tapaamalla yhteistyöoppilaitoksen Biotehniški izobraževalni center Ljubljana henkilökuntaa Boštjan Ozimekin, Tanja Kekin, Uroš Verbovšekin ja Maja Krajnikin. Saimme heiltä erittäin lämpimän vastaanoton! Tämän tapaamisen jälkeen siirryimme yhteen oppilaitoksen yksiköistä, jossa oli matkailu- ja ravintola- ja cateringalan opetusta. Pääsimme opiskelijan johdolla tutustumaan yksikön tiloihin sekä kuulimme, millaista opiskelu on kyseisillä aloilla. Yksikön erikoisuutena oli oma olutpanimo ja viinitupa, joissa oli esillä koulussa valmistettua olutta sekä viiniä.

Oppilaitos ulkoa kuvattuna.
Oppilaitoksen päärakennus
Boštjan Ozimek esittelemässä Slovenian ammatillisen koulutuksen eri koulutuspolkuja.
Boštjan Ozimek esittelemässä Slovenian ammatillisen koulutuksen eri koulutuspolkuja.
Opiskelijat leipomassa.
Leipuri-kondiittoriopiskelijat työn touhussa

Oppilaitos koostui useista eri kampusalueista, joihin kaikkiin pääsimme tutustumaan.

Yksi mieleenpainuvista tutustumiskohteista oli esimerkiksi oppilaitoksen eläintenhoitajakoulutusta tarjoava yksikkö. Saimme siellä kattavan tietopaketin kyseisestä koulutuksesta sekä pääsimme myös tutustumaan oppilaitoksen asukkeihin, esim. tähän kameleonttiin (kuva alla)

Haluaisimme nostaa vielä esille keskeisiä huomioitamme Slovenian ammatillisesta koulutuksesta sekä opiskelijoiden ohjauksesta:

Nelipäiväinen job-shadowing jaksomme oli oikein onnistunut. Jakson keskeisimpänä tavoitteena meillä oli saada tietoa ja päästä tutustumaan ohjaustyöhön ammatillisessa oppilaitoksessa Sloveniassa. Ohjelmamme oli kovin monipuolinen ja saimme tutustua sekä Slovenian ammatilliseen koulutukseen että ohjauksen maailmaan hyvin laajasti.  Kolmen päivän aikana perehdyimme hyvin Slovenian ammatilliseen koulutusjärjestelmään, opinto-ohjaukseen, erityisopetukseen, huoltajayhteistyöhön sekä opiskelijoiden työllistymisen tukemiseen. Saimme myös osallistua työnohjaustilanteeseen, jossa käsiteltiin ajankohtaista opiskelijatilannetta. Jaksolle asettamamme tavoitteet täyttyivät – ja jopa ylittyivät. Ljubljana kaupunkina oli meille kaikille uusi tuttavuus, ja myös kaupunki itsessään teki meihin vaikutuksen kauneudellaan ja idyllisyydellään. Arvosanaksi job-shadowing jaksolle annamme kokonaisuudessaan 10+. Jäämme odottelemaan vastavierailua BICistä.

Sari Asumalahti, Päivi Laihonen, Tiina Leppikorpi ja Virpi Seimelä

Vastaanottotiski.