Siirry sisältöön

Erasmus+-kontaktiseminaarista lisäbuustia hankesuunnitteluun ja verkostoitumiseen

Kansainvälinen kontaktiseminaari Collaborating for success - exploring opportunities and partnerships in a Nordic context toi yhteen eri koulutussektorien edustajia Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Islannista.
Kansainvälinen kontaktiseminaari Collaborating for success – exploring opportunities and partnerships in a Nordic context toi yhteen eri koulutussektorien edustajia Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Islannista.

Erasmus+-kontaktiseminaari Collaborating for success – exploring opportunities and partnerships in a Nordic context pidettiin 13.-15.11.2023 Drammenissa Norjassa. Siihen osallistui 40 edustajaa eri koulutussektoreilta Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Islannista sekä näiden maiden kansallisista Erasmus+-toimistoista. Seminaarin tavoitteena oli innostaa toimijoita kehittämään kansainvälisiä hankeideoita ja edistää pohjoismaista verkostoitumista.

Seminaari onnistui tavoitteissaan hyvin, sillä ideoita ryhmällä riitti ja osallistujat tunnistivat myös yhteisiä kiinnostuksen kohteita. Verkostoituminen alkoi ensimmäisenä iltana, jolloin meillä oli yhteinen illallinen ja sen lomassa ohjattua keskustelua ja ryhmäytymistä. Pienryhmätyöskentely jatkui kahtena varsinaisena seminaaripäivänä, joissa hyödynnettiin luovia ratkaisuja hankeideointiin. Tällainen oli muun muassa menetelmä nimeltään Brainstorming´s brother, jossa osallistujien piti asettua johonkin rooliin kuten Mikki Hiiri tai Mark Zuckerberg ja miettiä mitä nämä tekisivät hankkeessa. Tämä sai ajatukset ja keskustelun todelliseen liitoon.

Ryhmätyöskentelyä ideoiden parissa.
Ryhmätyöskentelyä ideoiden parissa.

Ryhmätyöskentelyssä aivojen surinan saattoi miltei kuulla. Työskentelyä tehosti minuuttiaikataulutus: 2 min itsenäistä ajattelua – 3 min ajatusten vaihtoa pareittain; 4 min kollegan haastattelua – 6 min syvällisempää pohdintaa ongelman ratkaisuun jne. Verkostoitumisen kannalta tärkeitä olivat myös kahvi- ja lounastauot, joissa puheensorina voimistui ja kaikui käytäville.

Seminaariin osallistuminen oli hieno mahdollisuus saada lisäohjeita ja ideoita Erasmus+-kumppanuushankkeisiin. Itselläni oli tuolloin työnalla suunnitelma kehittämishankkeesta, jossa etsitään uusia menetelmiä opettajien ja ohjaajien työskentelyn tukemiseksi opiskelijoiden hyvinvointiin ja opintojen edistymiseen liittyvissä haasteissa. Tämä kiinnosti useita seminaariosallistujia ja sain innokkaita keskustelijoita omaan pöytääni. Seminaari antoi uutta intoa hankesuunnitelman IPVET Inclusive Pedagogy in Vocational Education and Training työstämiseen yhteistyössä belgialaisten ja hollantilaisten partnerien kanssa ja lopullinen rahoitushakemus jätettiin helmikuun lopussa.

Kaiken kaikkiaan osallistuminen oli inspiroiva kokemus. Jatkossa käytössäni on paitsi uusia työskentelymenetelmiä myös pohjoismaisia kontakteja, joihin voin helposti ottaa yhteyttä, kun etsimme kansainvälisiä partnereita. Norjassa on tullut käytyä parikin kertaa, mutta Drammen oli aivan uusi kohde. Lyhyt junamatka Oslon lentokentältä Drammeniin teki matkustamisenkin helpoksi.

Seminaarin toteutuksesta vastasi Norjan kansallinen Erasmus+-toimisto Norwegian Directorate for Higher Education and Skills, joka huolehti sekä majoituksesta että seminaarin käytännön järjestelyistä. Suomen kansallinen Erasmus+ -toimisto kattoi osallistujien matkakulut. Osallistuminen oli siis paitsi helppoa myös WinNovalle edullista. Vastaaviin seminaareihin tulee silloin tällöin kutsuja, joten kannattaa olla kuulolla.

Tuula Raukola

Kehittämisasiantuntija, WinNova