Siirry sisältöön

Työssäoppimassa Irlannissa

Kokit viimeistelevät annostaan.

Toisen vuoden ravintola-alan opiskelijamme sai ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä suorittamaan viimeistä työelämäjaksoaan Dubliniin, Irlantiin. Kansainvälisessä työympäristössä toimimisen oppipaikaksi oli pitkällisen työn tuloksena onnistuttu saamaan kahden Michelin tähden ravintola Restaurant Chapter One by Mickael Viljanen. Koska kyseinen kohde oli myös meille, koulutuksen järjestäjälle, uusi lähdin opiskelijan matkaan saattamaan häntä kuuden viikon reissulle sekä tutustumaan kyseiseen ravintolaan.

Dublin on Irlannin pääkaupunki ja tunnetaan vilkkaasta kulttuuristaan, ystävällisistä ihmisistä ja nähtävyyksistä kuten Dublinin linna ja Christ Churchin sekä St. Patrickin katedraalit, Molly Malonen patsas sekä lukuisat muut kohteet. Kaupungissa on myös monia viihtyisiä pubeja, joissa voi nauttia perinteisestä irlantilaisesta musiikista ja Guinness-oluesta, jonka panimo on Dublinin keskustan välittömässä läheisyydessä. Lisäksi Dublin tarjoaa monipuolisia ravintoloita, ostosmahdollisuuksia ja viheralueita, kuten kauniit puistot ja Liffey-joen varrella sijaitsevat kävelyreitit. Dublinissa on myös paljon mielenkiintoisia museoita ja taidegallerioita, kuten Irlannin kansallismuseo ja Dublinin taidemuseo. Kaupunki on myös kuuluisa vilkkaasta opiskelijaelämästään, ja siellä on useita korkeakouluja ja oppilaitoksia, joista mainittakoon Trinity College, joka on perustettu jo vuonna 1592.

Otto tutustumassa Dubliniin.
Molly Malone-patsas Dublinissa.
Irlantilainen säätiedotus.

Saavuimme Dubliniin 1. pääsiäispäivänä, jolloin katolinen maa oli rauhoittunut pääsiäisen viettoon. Ravintolaan opiskelijamme oli kutsuttu tiistaina 2.4., jolloin se jälleen avasi ovensa. Oli erinomainen sattumus, että pääsiäisen myötä opiskelijallemme siunaantui kaksi tutustumispäivää, jotka käytimmekin tutustuen kaupunkiin kierrellen eri kohteita ja hankkien hänelle asunnolleen erinäisiä perustarvikkeita, joita sieltä puuttui.

Sanotaan, että opiskelu on matka itsetuntemukseen ja ammattitaidon hiomiseen. Dublinin kulttuuririkas ravintolaelämä tarjoaa nuorille kokkiopiskelijoille upean mahdollisuuden päästä kokeilemaan siipiään ja oppimaan alansa parhailta. Yksi kaupungin helmistä on mainitsemani Restaurant Chapter One, joka ei ainoastaan tarjoa hienostunutta ruokaa vaan myös arvokasta oppia nuorille kokeille. Kyseinen ravintola on valittu Irlannin parhaaksi ravintolaksi ja sen suomalaislähtöinen keittiömestari Irlannin parhaaksi keittiömestariksi.

Näin opettajallekin oli mieleenpainuva hetki, kun kokkiopiskelijamme kanssa astuimme ensi kertaa Chapter Oneen. Hänen silmissään heijastui into, mutta myös pieni jännitys tuntemattomasta. Ravintolan ovet avautuivat ammattitaitoisen henkilökunnan toimesta, ja ilmapiiri tuntui lämpimältä, kutsuvalta ja meidät toivotettiin sydämellisesti tervetulleiksi. Tämä oli opiskelijalle ensimmäinen askel kohti unelmien toteutumista.

Chapter One tarjoaa opiskelijallemme mahdollisuuden päästä tutustumaan toimintaan keittiömaailman huipulla. Hän saa seurata mestareiden työskentelyä läheltä, oppia uusia tekniikoita ja oivaltaa ruoanvalmistuksen taiteen monimuotoisuuden. Jokainen hetki keittiössä on oppitunti, joka syventää opiskelijan ymmärrystä ruoanvalmistuksen saloihin. Chapter One ei tarjoa pelkästään käytännön oppia – se antaa myös arvokasta mentoroivaa tukea. Kokeneet kokit eivät ainoastaan jaa reseptejä ja tekniikoita, vaan myös kannustavat ja opastavat opiskelijaa matkalla kohti ammattilaisuutta. He rohkaisevat kysymään, kokeilemaan ja epäonnistumaan, sillä jokainen virhe on mahdollisuus oppia jotain uutta. Toivon ja uskon vakaasti, että kokkiopiskelija astuu ulos Chapter Onesta täynnä uutta intoa ja tietoa. Hän ei ole enää sama nuori kuin sisään tullessaan – hän on astunut askeleen lähemmäksi unelmaansa tulla huippukokiksi. Sain myös itse seurata yhden päivän työskentelyä ja havainnoida illan ns. serviisiä. Tämän kokemuksen pohjalta uskallan sanoa, että Chapter One ei ole vain ravintola ja ruokapaikka, vaan se on myös oppimisen ja kasvun kehto nuorille kokeille, jotka rohkeasti astuvat sen ovista sisään.

Jukka Mäkinen, Lehtori / Palvelu, Rauma

Katolinen kirkko.