Siirry sisältöön

Kohti Taitaja2024-finaalia!

Taitaja2024 finalistit Raumalla

Ammatillisen koulutuksen tärkeä ja perinteinen Taitaja-tapahtuma ovat päättämässä kuluvaa lukuvuotta. Taitaja2024-​tapahtuma järjestetään Kuopiossa 20.-23.5.2024.

Taitaja-finalisteille järjestettiin Raumalla yhteinen tsemppitilaisuus ennen lähtöä. Kuten asiaan kuuluukin, ilmassa oli jo pientä jännitystä ja kaikki olivat odottavalla fiiliksellä. Finalistien omat odotukset ovat korkealla, viikon päästä nähdään miten kävi!

WinNovan Taitaja2024-​finalistit

Noin 1900:n semifinalistin joukosta finaalipaikan saavutti upeasti 10 WinNovan opiskelijaa seitsemässä eri lajissa, osassa lajeja WinNovasta ensimmäistä kertaa. Kaiken kaikkiaan Kuopiossa kisaamassa on yli 400 finalistia.

Laji ja finalistin nimi

105 Metsäkoneen käyttö
Haavisto Arttu
Kuisma Luukas
Huoltajaopettaja Matti Vormisto

302 Hiusmuotoilu
Tuomikanta Venla
Huoltajaopettaja Oili Kainu

314 Turvapalvelu (parilaji)
Aitto-oja Heidi
Uusitalo Hanna
Huoltajaopettaja Carita Laine

315 Hyvinvointiteknologia
Saastamoinen Niko
Huoltajaopettaja Piia Paavola

405 Putkiasennus
Leino Arttu
Huoltajaopettaja Jari Häsänen

502 Kokki (parilaji)
Oravasaari Jemina
Tapiovaara Otto
Huoltajaopettaja Janne Lohi

604 Laborantti
Viljanen Jyri
Huoltajaopettaja Anne Jurva

Finalistien taustoja ja tunnelmia

Luukas Kuisma on toisen vuoden metsäalan perustutkinnon opiskelija, joka valmistuu vajaan vuoden sisällä metsäkoneenkuljettajaksi. Hän pääsi jo viime vuonna seuraamaan WinNovan metsän yksikön omia Taitaja-kisoja, joista innostui ja osallistui itse niihin tänä vuonna. Arttu Haavisto taas on ensimmäisen vuoden metsäalan oppisopimusopiskelija, joka seuraa isänsä jalanjälkiä metsäkonealalle. Hänestä löytyy kilpailuhenkisyyttä, jonka vuoksi innostui Taitaja-kisoista. Poikia on valmennettu paitsi metsäkoneen käytössä ajokoneella ja simulaattoreilla ja metsäkoneen huollossa, niin myös metsänmittauksessa ja moottorisahan käytössä sekä metsänhoidon teoriassa. WinNovan Taitaja-finalistit ovat tuoneet viime vuosina menestystä ja pojat lähtevätkin hakemaan kärkisijoja. Metsän yksikössä valmennus ei ole vain yhden opettajan harteilla vaan vastuuta jaetaan ja opettajat sekä muut opiskelijat tsemppaavat opiskelijoita eteenpäin.

Putkiasennus-lajiin osallistuvan Arttu Leinon sai lähtemään kisoihin innokkuus omasta lajista. Pääsee kokeilemaan mihin pystyy. Arttu toivoo mielenkiintoista ja vaativaa, rehtiä kilpailua. Artun huoltajaopettaja Jari Häsäsen mielestä on tietenkin hienoa, että opiskelija saavutti finaalipaikan. Odotukset menestymisestä on, sillä Arttu on taitava asentaja jo nyt!

Laboratorioalan perustutkinnon opiskelija Jyri Viljanen lähti Taitaja-kisoihin ihan vain kokeilemaan, minkälaista siellä on eli kilpailu ja kokemus siellä olosta kiinnosti. Nyt finaalit jännittävät kovasti ja jännitys sen kuin vaan kasvaa, kun finaali lähenee. Semifinaalitkin jännittivät, mutta finaali vielä enemmän. Jyri, häntä valmentavat opettajat (Anne Jurva ja Lenita Lagerbom) sekä ohjaaja (Kirsi Peltoniemi) aloittivat kisatreenaamisen vapun jälkeen, sillä Jyri on ollut maaliskuusta asti työharjoittelussa koulutussopimuksella. Taustajoukot odottavat kisoja todella innolla ja mielenkiinnolla! 

Hyvinvointiteknologia-lajissa finalisti Niko Saastamoinen ja huoltajaopettaja Piia Paavola ovat valmistautuneet kisoihin treenaamalla yhdessä simulaatiotilanteita, käyneet läpi tulevat finaalitehtävien kuvaukset ja perehtyneet niihin. Kisaajan kanssa on käyty läpi vanhoja kilpailutehtäviä ja arviointikriteerien pisteytyksiä. Niko on itsenäisesti perehtynyt erilaisiin hyvinvointiteknologialaitteisiin. Nikon sai lähtemään kisoihin mukaan kiinnostus Taitaja-toiminnasta ja itsensä kehittäminen sekä uusien asioiden oppiminen. Nikon fiilikset finaaliin lähtemisestä ovat positiiviset ja hän odottaa, että tulossa on ainutkertainen kokemus.

Venla Tuomikanta kisaa Hiusmuotoilu-lajissa. Hän lähti Taitajiin mukaan mielenkiinnosta, koska halusi nähdä, millaista se olisi. Lisäksi Venla halusi uusia kokemuksia. Harjoittelen innolla finaalia varten ja tunnelma on hieman jännittynyt. Jännitystä kuitenkin helpotti, kun tapasin muut finalistit. Odotan kisalta uusia, jännittäviä ja erilaisia kokemuksia alaan liittyen sekä sitä, että näen, miten itse pystyn toimimaan jännittävässä tilanteessa, Venla kertoo. Venla ja huoltajaopettaja Oili Kainu ovat harjoitelleet iloisin ja odottavaisin mielin finaalia varten. Pääsääntöisesti olemme harjoitelleet harjoituspäihin tekniikoita ja tuotteita. Lisäksi olemme opetelleet inspiraatiokuvien lukemista sekä ideoiden toteutusta eläville malleille. Hyvä kuvanlukutaito auttaa työn onnistumisessa. Finaalin malliasiakkaat arvotaan. Toivomme, että meille osuvilla asiakkailla olisi tehtäviin hyvin soveltuvat hiukset. Myös hius- ja partarajoja toivomme. Mukavaa pöhinää on ilmassa, Oili summaa.

Turvapalvelun kisakaksikon tunnelmia: Heidi Aitto-oja ja Hanna Uusitalo kertovat olevansa kilpailuhenkisiä. Molemmilla on fiilis, että heillä on mahdollisuus pärjätä finaalissa ja suoriutua ainakin viime kertaa paremmin, jolloin he kisasivat yksilöinä. He uskovat, että parina suoriutuvatkin paremmin! Heidi ja Hanna odottavat kisaviikolta uusia kokemuksia ja sitä, että tämä kokemus voi avata uusia mahdollisuuksia urapolulle. Molemmat odottavat harjoittelun tuloksien näkemistä, onnistumisen kokemuksia, kovaa kilpailua, uusien asioiden kokemista, uusiin ihmisiin tutustumista, hienoa matkaa ja kaikkinensa upeaa kokemusta, hauskan pitämistä sekä itsensä ylittämistä ja itsensä voittamista. Turvapalvelussa valmentautuminen finaaliin aloitettiin heti semifinaaleiden jälkeen, kun paikka varmistui. Hanna ja Heidi ovat täysillä mukana ja valmentautuvat myös koulun ulkopuolella aktiivisesti keskenään. Huoltajaopettaja Carita Laine toteaa, että on suuri kunnia saada olla mukana heidän matkallaan ja katsoa miten ovat kehittyneet ja kehittyvät koko ajan lisää. Huoltajaopettaja Laine kiittelee esihenkilöltä ja koko oman alan yksiköltä saatua tukea: se on myös korvaamattoman tärkeää! Tätä tehdään koko turvan yksikön voimin ja kaikki odotamme innolla finaaleja. Kisoihin lähdemme nöyrinä, motivoituneina, terveellä itsevarmuudella ja suurella palolla! 

WinNovan Taitaja-joukkue

Finalistien lisäksi WinNovan Taitaja-​joukkueeseen kuuluvat lajien huoltajaopettajat sekä tietysti joukkueenjohtajana toimiva Vesa-​Pekka Kuusela. Lisäksi Taitaja-tuomareina toimivat lajissa 102 Harry Salo ja Juha Tuomisalo, lajissa 105 Markku Anttoora, lajissa 301 Konsta Ojanen, lajissa 314 Marko Sookari, lajissa 411 Ari Granroth ja Juha Haanpää, lajissa 502 Jukka Mäkinen sekä lajissa 606 Juhani Nygren.

Ammatillisten Taitaja-kilpailijoiden lisäksi Satakunnasta lähtee kolme joukkuetta kilpailemaan perusopetuksen nuorille suunnatussa T9-finaalissa. Kilpailussa kilpaillaan ammatillisten perusopetustasoisten tehtävien parissa ja mukana on kaikkineen 36 joukkuetta ympäri Suomen. Satakunnan T9-joukkueista kaksi tulee Hj. Nortamon peruskoulusta Raumalta ja yksi Pohjanlinnan koulusta Kankaanpäästä. 

Taitaja-kilpailut siirtyvät vuosittain uuteen järjestämispaikkaan. Tämän vuoden kisapaikan jälkeen suuntana on Turku, jossa kilpaillaan vuonna 2025 toukokuun alkupuolella.

Ikimuistoista kokemusta ja reissua kaikille.

Tsemppiä kisoihin!


Taitaja on ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma, joka on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 1988. Taitaja-kilpailussa ammattiin opiskelevat nuoret kilpailevat SM-mitaleista ammatillisiin perustutkintoihin perustuvissa lajeissa.

Taitaja2024-tapahtuma(siirryt toiseen palveluun) järjestetään Kuopiossa 20.–23.5.2024. Tapahtumapaikkoina Savon ammattiopiston Savilahden kampus ja Kuopio-halli. Kolme lajia toteutetaan etänä.

Ammattitaidon SM-kilpailuissa kilpailee 500 ammatillista opiskelijaa 50 kilpailulajissa. Kolmen kilpailupäivän aikana pääset näkemään huippuosaamista lukuisilta eri ammattialoilta. Tapahtuma on kaikille maksuton ja avoin.

Taitaja2024-tapahtuman sloganina on #YlpeästiAmmattilainen

Taitaja2024-tapahtumalehti(siirryt toiseen palveluun)