Siirry sisältöön

WinNovan kisaava kokkikaksikko

Otto Tapiovaara ja Jemina Oravasaari

Jemina Oravasaari ja Otto Tapiovaara ovat WinNova Rauman Ravintola- ja cateringalan opiskelijoita, jotka nousivat hetkessä mediaosumien kautta alan ihmisten ja suurenkin yleisön tietoisuuteen. He olivat mukana Taitaja2024-finaalissa Kuopiossa 20.-23.5.2024 kisaamassa Kokki-lajissa ja voittivat siellä ylivoimaisilla pisteillä kultaa!

Jemina on aina tykännyt leipoa ja laittaa ruokaa. Matkailusta pitävä Jemina innostui alun perin laivakokin työstä. Siinä saisi yhdistettyä kaksi mielenkiinnon kohdetta, hän toteaa. Voikin olla, että Jeminan ura jatkuu jossain vaiheessa laivoilla. Otto kertoo, että hänen innostuksensa alaan on lähtenyt ravintolan takahuoneesta, jossa hän on työskennellyt tiskaajana 15-vuotiaana. Mikäs sen parempi paikka päästä seuraamaan keittiön työskentelyä!

Kilpailut tarjoavat mahdollisuuksia ja uusia kokemuksia

Jeminan ja Oton vastuuopettaja, Taitaja-konkari Jukka Mäkinen, on ollut mukana Taitajissa sekä huoltajaopettajana että lajin tuomarina. Pitkän kokemuksen perusteella hän kertoo, että Taitaja-kilpailun, kuten muidenkin opiskelijakilpailuiden, laajempi tarkoitus on lisätä ja vankistaa opiskelijoiden ammattitaitoa. Vaikka kilpailussa onkin kyse mittelemisestä toisia opiskelijoita vastaan, matka ja harjoittelu kilpailuihin tarjoaa kokonaisuudessaan enemmän kuin pelkästään kilpailua. Alakohtainen osaaminen lisääntyy ja samalla paineensietokyky, pitkäjänteisyys ja sinnikkyys kasvavat. Opiskelijat oppivat kommunikoimaan, tekemään kompromisseja, luottamaan toiseen ja jakamaan tunteitaan, niin iloja kuin pettymyksiäkin. Myös heittäytyminen tilanteisiin ja oman itsensä haastaminen ovat merkittäviä kehittymisen kohteita.

Kilpaileminen tarjoaa erilaisen polun opiskella ammattia ja toimii näin ehkä erilaisena oppimisympäristönä sellaisellekin, jolle toiset oppimisympäristöt voivat olla haasteellisia tai ei niin mielekkäitä. Kannustankin kaikkia opiskelijoita suhtautumaan avoimesti kilpailujen tarjoamiin mahdollisuuksiin ja olemaan rohkeita osallistumaan. Kaikki eivät tietenkään voi voittaa, mutta osallistuminen ja itsensä voittaminen on aivan yhtä tärkeää – ellei jopa tärkeämpää, Jukka korostaa.

Kokeilunhalu, haasteet ja kilpailuhenkisyys vievät kisaamaan

Kun opettajat kertoivat Taitaja-kilpailusta, kaksikko oli heti valmiina mukaan. Kokeilunhalu ja haasteet kiinnostivat. Muita yhtä innokkaita ei luokassa ollut, ja kun kyseessä oli parilaji, niin kisakaverikin oli heti selvillä. Otto ja Jemina selvittivät tiensä semifinaalien kautta finaaliin ja tosiaan tulivat voittajina kotiin Kuopiosta.

Etenkin Jemina tunnustautuu melko kilpailuhenkiseksi muutenkin. Taustalta löytyy uinnin harrastamista kilpatasolla ja jalkapalloakin hän pelaa. Myös juokseminen ja kuntosali kuuluvat urheilullisen Jeminan harrastuksiin. Toki uusia reseptejä pitää testailla ja alan trendejä seurata vapaa-ajallakin. Erityisesti seurannan kohteena ovat ulkolaisten kokkien videot Instagramissa. Myös Otolla ruoanlaitto ja leivonta kuuluvat myös vapaa-aikaan, samoin kuntosaliharrastus. Otto valmistui pian kilpailujen jälkeen toukokuussa ja Jeminan valmistuminen häämöttää tulevan syyskuun lopussa. Ensi kevään Taitaja-finaaleissa heitä ei siis enää nähdä, mutta seuraava kilpailu on jo tiedossa: kilpailu-ura jatkuu lokakuussa Rovaniemellä järjestettävissä SM-kokkikisoissa.

Kilpailutoiminnan tavoitteena on lisätä ravintola-alan ammatillista osaamista ja arvostusta sekä edistää kansallista ja kansainvälistä ruoka- ja tapakulttuuria. Sen tavoitteena on tarjota ammatillisessa koulutuksessa oleville ravintola- ja cateringalan opiskelijoille mahdollisuus taitojen mittaamiseen ja motivoida opiskelijoita oman ammattitaitonsa kehittämiseen kilpailun keinoin. Järjestävä oppilaitos päättää kilpailujen osallistujien maksimimäärän.  Kilpailussa voittaneet joukkueet edustavat Suomea seuraavan vuoden pohjoismaiden vastaavissa kilpailuissa, kertoo lehtori Janne Lohi, joka oli Jeminan ja Oton huoltajaopettajana Taitaja-kisoissa. Jannella on pitkä kokemus kilpailutoiminnasta ja valmennuksesta, ja hän ilmoittikin parin Rovaniemen kokkikisoihin jo ennen Taitaja-kilpailuja ja tietoa siitä, miten niissä käy. ”Parin tiimityöskentelyä ja me-henkisyyttä on treenattu ja luotto pariin on kova”.

Ennen seuraavia kisoja ja valmistumista Jeminalla on edessään neljän viikon vaihtojakso Espanjassa. Aluksi pitää vähän lomaillakin, kertoo Jemina, joka tekee opiskelun ohessa Ravintola Nobissa, Turussa. Myös Otto on ollut opiskelijavaihdossa keväällä, Dublinissa. Tällä hetkellä Otto työskentelee Rauman Kalatori -ravintolassa ja lähtee armeijaan tammikuussa.

Kestävän kehityksen stipendi kannustimena

Kokki-lajiin lisäjännitettä toi Foody Allen Oy:n lahjoittama 1500 € stipendi kestävän kehityksen osaajille. Tehtävien aikana korostui sosiaalisen vastuun ja kestävän kehityksen osaaminen. Kilpailijat suorittivat ruoanvalmistuksen tehtävien lisäksi erillisen kestävän kehityksen kirjallisen tehtävän. Myös kilpailusuorituksen aikana arvioitiin muun muassa raaka-aineiden käyttöä, valmistushävikkiä sekä veden ja energian kulutusta. Lisäksi kilpailijoiden tuli osata annoksen esittelyn yhteydessä kertoa valittujen raaka-aineiden tuotantotavasta sekä alkuperästä.

Edellä mainitut asiat ovat Jeminalle ja Otolle tärkeitä muutenkin, mutta arvokas palkinto sai panostamaan siihen vielä enemmän. Tuomareiden mukaan pari erottui selkeästi muista. He noudattivat läpi koko kilpailun kestävän kehityksen ja vastuullisuuden kriteereitä. Työskentelyn järjestelmällisyys sekä hävikin minimointi olivat huippulaatua. Ja voittohan sieltäkin napsahti eli Kuopiosta tuli täyspotti!  

Tästä kilpailusta ja palkinnosta voit lukea tarkemmin Taitaja2024-sivujen uutisesta https://taitaja2024.fi/fi/uutiset/kestavan-kehityksen-osaajat-palkittiin-taitajien-kokki-lajissa/(siirryt toiseen palveluun)

Onnelliset voittajat yhteiskuvassa.
Kestävän kehityksen osaajat palkittiin Taitajien kokki-lajissa.

Vieraille tarjotaan tiramisua ja mantelileivoksia

Ehkä hieman yllättäen molemmat kokit nimesivät bravuurituotteekseen leivonnaisen. Jemina tekee usein tiramisua ja sitä hän omille vierailleenkin tarjoaa. Otto taas voisi valmistaa omana bravuurinaan financier-mantelileivoksia. Tätä kyseistä leivonnaista Otto saikin Taitaja-kilpailussa tehdä sekä semifinaalissa että finaalissa.

Millaisia vinkkejä nuoret ammattilaiset antavat innokkaille kotikokeille? Jemina rohkaisee kokeilemaan ja testaamaan uusia juttuja. ”Ohjeita voi ja kannattaa soveltaa. Sitä kautta löytyy varmasti jotain uusia, toimivia juttuja”. Oton vinkki ”Clean as you go” on varsin tarpeellinen. Jokainen varmasti tietää, minkä sotkun voi saada aikaan, mikäli ei siivoa koko ajan ruokaa tehdessä tai leipoessa.

Kisaparin loppumietteet

Kisojen voitot merkitsevät Jeminalle ja Otolle paljon: Tulee tunnettuutta, pääsee enemmän esille ja julkisuus voi parantaa myös työllistymismahdollisuuksia. Voitot avaavat uusia ovia ja pääsee kehittymään entisestään.

Kilpailuihin osallistumista miettiviä opiskelijoita Jemina ja Otto haluavat kannustaa lähtemään rohkeasti mukaan! Kilpailut ovat hyvä tilaisuus verkostoitua, saada uusia kokemuksia ja kavereita. Ei kannata pelätä epäonnistumista ja kisaajien kesken ainakin Kokki-lajissa oli hyvä henki, sanovat Jemina ja Otto kuin yhdestä suusta.