Siirry sisältöön

WinNovan Vuoden opiskelijat

WinNovan vuoden 2023 opiskelijat

WinNovan Vuoden opiskelija -valinta oli tänä vuonna erittäin tiukka ja lopullinen valinta tehtiin pedagogisen johtoryhmän äänestyksen perusteella. Kaksi ehdolla olleista sai tasamäärän ääniä, joten Vuoden opiskelija -valinnassa tehtiin poikkeuksellinen päätös ja tänä vuonna valittiin kaksi stipendin saajaa, toinen on ammattitutkinto-opiskelija, toinen perustutkinto-opiskelija.

Vuoden 2023 Vuoden opiskelija -stipendin saivat Christina Dimitrakopoulou ja Sonja Kangas. Lämpimät onnittelut!


Christina Dimitrakopoulou, Maahanmuuttajille suunnattu Ravintola- ja cateringalan perustutkinto

Kreikkalainen nainen nojaa mustaan seinään, jossa lukee BORG. Naisella on harmaa esiliina ja musta paita.
Christina työpaikkansa Borgin edustalla. Kuva: Borg

“Olen sekä nauranut että itkenyt tänään aika paljon! Olen todella kiitollinen ja iloinen tästä huomionosoituksesta. Olen introvertti ja koen kyllä hieman stressiäkin nyt”, naurahtaa Christina Dimitrakopoulou, kun häneltä työpäivän jälkeen kysytään, mitkä ovat tuntemukset valintauutisesta.

Kreikasta 12 vuotta sitten Suomeen muuttanut Christina puhuu erittäin hyvää Suomea. Tästä hän kiittelee erityisesti WinNovaa. Christina on suorittanut WinNovassa jo aiemmin Aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen suomen kielen koulutuksen nopean polun, mutta sitäkin paremmin rohkeus suomen kielen käyttämiseen avautui nyt: “Aiemmin pelkäsin käyttää kieltä, pelkäsin virheitä, mutta viimeisin opiskeluaika WinNovassa on auttanut todella paljon ja olen tästä kiitollinen. Kieltä oli pakko alkaa käyttää”, hän toteaa.

Sydämestään taiteilija

Kreikassa Christina on opiskellut opettajaksi, Suomessa hän aloitti itseoppineena taiteilijana ja taideoppijana. Hän on toiminut myös kuvittajana helsinkiläisessä kustantamossa ja tekee vapaa-aikanaan taidetta: “Sain töitä ja halusin suorittaa taidealan perustutkinnon. Porissa kävinkin Taidekoulun 4-vuotiset opinnot osittain samanaikaisesti ravintola- ja cateringalan opiskelujen kanssa. Se oli kieltämättä aika rankka vuosi”, kertoo Christina. Mutta mistä aika ja jaksaminen tälle kaikelle! “Kun sydämestään haluaa tehdä jotain, aikaa löytyy, kun itse niin päättää”, hän jatkaa.

Taiteellisuus ja kokin ammatti sopivat erityisen hyvin yhteen. Christinalla olikin runsaudenpulaa valitessaan työpaikkaa. Ainakin elokuuhun asti hän on töissä Ravintola Borgissa, yhdessä harjoittelupaikoistaan. Christina olisi saanut töitä niistä kaikista, mutta valitsi Borgin, jossa hän teki kaksi työelämässä oppimisen jaksoa, ja jonne hän lupautui ensimmäisenä. “Tunsin itseni arvostetusti, kun kaikista paikoista tarjottiin töitä, kunnioitan sitä ja näitä yrityksiä. Annoin harjoitteluissa 1000 % itsestäni, en 100 %, siinä ehkä se syy”, tuumaa Christina.

Suomi on minulle turvakupla

Pitäähän Christinalta tiedustella myös sitä, mitkä ovat hänen mielestään parhaita asioita Suomessa ja Porissa, koska hän on täällä näinkin kauan jo viihtynyt: “Suomessa tuntuu, että ikä ei ole rasite opiskelulle, vaan täällä on helpompi opiskella aikuisenakin – löytää oma itsensä ja seurata sisintään sekä toiveitaan. Suomi tuntuu myös turvallisemmalta. Tottakai on ikävä perhettä Kreikassa, mutta se on ainoa asia, mitä sieltä kaipaan. Suomi tuntuu minulle turvakuplalta. Tunnustan, että sydämessäni tunnen itseni enemmän suomalaiseksi kuin kreikkalaiseksi”, toteaa Christina.

“Pori on pienehkö kaupunki, jossa on kuitenkin paljon mahdollisuuksia, jos vaan itse sitä haluaa. Täällä voin edetä omalla tahdillani. Koen, että minulle oli Porissa ovet auki ja sain erittäin hyvän vastaanoton”, kertoo Christina.

Taidenettikaupan avaaminen lähestyy

Kokin töiden ohella Christina haluaa avata pienen taidenettikaupan. “Se on nyt suurin unelma, minkä lähitulevaisuudessa haluan tehdä, sillä sitä on suunniteltu jo monta vuotta”, huokaisee Christina. Toiminnan nainen selvästi, sillä tulevaisuudensuunnitelmia kysyttäessä hän mainitsee haaveilevansa jonkinlaisesta kevytyrittäjyydestäkin – ei päätyönä, vaan työn ohella.

Perusteluja valinnalle

Koulutusala ja YTO-aineiden (yhteiset tutkinnon osat) opettaja Kirsi Aironen ehdottivat Christinaa Vuoden opiskelijaksi mm. seuraavin perustein:

Christinan taidetta on ollut esillä mm. Poriginal Galleriassa.


Sonja Kangas, Liiketoiminnan ammattitutkinto – Toimiston osaaja

Kuva: Sonja Kankaan kotialbumi

Uutisen kuultuaan Sonja Kangas on erittäin hämmentynyt ja onnellinen valinnastaan. “Päällimmäisinä tunteina on häkellys ja kiitollisuus tästä kunniasta, olen onnellinen siitä, että aito panostukseni opintoihini ja työhöni on huomattu ja sitä arvostetaan. Myös se on noteerattu, että tämä on valtavan tärkeä käännekohta elämässäni ja kaikki panostus minkä olen tehnyt, on nähty, ja siitä olen saanut näin upean huomionosoituksen”, iloitsee Sonja.

Sonja haluaa kiittää vastuuopettajaansa Susanna Tattaria, työpaikkaohjaaja Mari Valtosta ja esihenkilöään Kaisa Virtasta koko sydämestään: Kiitos – olen nyt niin onnellinen!

Sonja Kangas on jo kokenut oppisopimusopiskelija, sillä hän on opiskellut oppisopimuksella jo ennen tätä tutkintoa Satasairaalassa laitoshuoltajaksi ja välinehuoltajaksi. Lapsen saannin jälkeen Sonja alkoi kaivata säännöllisempää rytmiä työvuoroihin, ja häntä alkoi kiinnostaa mahdollisuus suorittaa liiketoiminnan ammattitutkinto Toimiston osaaja –​koulutuksessa.

Aurinkoinen ja esimerkillinen aikuisopiskelija

Vaikka Sonja ei nuorempana kokenut itseään aktiiviseksi opiskelijaksi, on hän sitä nyt. Vastuuopettaja Susanna Tattarinkin mielestä Sonja on ollut erityisen motivoitunut ja sitoutunut opintoihinsa, esimerkillinen aikuisopiskelija, jolla on aito halu ja kiinnostus ottaa opinnoista irti kaikki mahdollinen positiivisella asenteella yksinhuoltajaäitiydestä huolimatta. “Hän on halunnut kehittää itseään ja osaamistaan saman työnantajan palveluksessa uudelleenkouluttautumalla oppisopimuksella sihteerin ammattiin, johon työnantaja on aktiivisesti kannustanut”, jatkaa Tattari.

Sonjan aurinkoinen ja empaattinen olemus sekä positiivinen asenne on ollut silmin nähden tarttuvaa ja se on luonut hyvää tunnelmaa opiskelu- ja työyhteisössä. Sonja on myös loistava tiimityöskentelijä, sillä hän osaa kuunnella muiden mielipiteitä ja ehdotuksia sekä tarvittaessa tarjoaa omia ideoitaan.

Työnantajan edustajat arvostavat Sonjassa monia piirteitä

Myös työnantajan edustajat Satasairaalasta, Sonjan esihenkilö, puhtauspalvelujohtaja Kaisa Virtanen ja työpaikkaohjaajana toiminut palvelupäällikkö Mari Valtonen, puolsivat osaltaan Sonjan valintaa Vuoden opiskelijaksi. He kuvailevat Sonjaa luotettavaksi, joustavaksi, ystävälliseksi, iloiseksi, reippaaksi ja muut huomioon ottavaksi. “Sonja on hyvä tiimityöskentelijä ja hän työskentelee aina yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi.”

Kaisa Virtanen ja Mari Valtonen arvostavat, että Sonja on motivoitunut oppimaan uusia asioita sekä menestymään työssään. “Sonjalla on suuri halu auttaa myös työkavereita oppimaan uusia asioita. Lisäksi hän pyytää työstään aktiivisesti palautetta ja osaa hyödyntää saamaansa palautetta kehittyäkseen ammatissaan. Sonjalla on myös hyvä taito antaa palautetta muille. Työelämässä on tärkeää, että voi luottaa siihen, että sovitut työt tulee hoidettua ja työssä noudatetaan organisaation arvoja”, kertovat Virtanen ja Valtonen.

“Sonja on asettanut itselleen kunnianhimoisia tavoitteita ja hän on pysynyt niissä. Vaikka työpaikan muutokset ovat tuoneet isoja haasteita, niin hän ei ole antanut periksi oppimisensa ja valmistumisensa suhteen. Hän on osoittanut uteliaisuutta, sinnikkyyttä ja positiivista asennetta työntekoon sekä kykyä ajatella ja työskennellä itsenäisesti. Sonja on myös kiinnostunut ottamaan asioista selvää. Erityisesti nämä piirteet ovat niitä, joissa Sonja erottuu muista opiskelijoista ja toivomme lämpimästi, että Sonja tullaan valitsemaan Vuoden opiskelijaksi 2023”, päättävät Kaisa Virtanen ja Mari Valtonen työnantajaedustajien perustelut valinnalle.