Siirry sisältöön

Urajuttuja – WinNovan podcast-sarja kausi 1

Satauraa ammatillisesta!

Podcast-sarja on tuotettu osana Keski-Suomen Ely-keskuksen rahoittamaa (ESR) Satauraa ammatillisesta! -hanketta.


Kausi 1 (osa 1-15)

Mihin ammatillinen koulutus voi viedä ja millaisiin töihin sen kautta voi päästä? Jokaisessa jaksossa juontaja Maija Peltomäen vieraaksi saapuu yksi ammattikoulun käynyt tai sitä käyvä henkilö kertomaan oman uratarinansa. Miten haaveista tuli totta vai tuliko sittenkään?


Unelma todeksi sotilaspoliisina

Tässä jaksossa Maijan vieraaksi saapuu WinNovan turvallisuusalalta valmistunut Timi Riento. Timi on määrätietoisesti kulkenut kohti unelma-ammattiaan ja työskentelee Puolustusvoimilla sotilaspoliisina.

Urajuttuja-podcastin haastateltavana WinNovan turvallisuusalalta valmistunut Timi Riento.

 Yrittäjän vapaus ja vastuu

Jakson vieraana on Charlotta Aapa. Hän on valmistunut WinNovan hius- ja kauneudenhoitoalalta parturi-kampaajaksi ja opiskelee kampaajamestarin erikoisammattitutkintoa. Hän toimii hius- ja kauneudenhoitoalan yrittäjänä ja vuokraa tiloja kolmelle muulle työntekijälle. Millaista osaamista parturi-kampaajana ja yrittäjänä toimiminen edellyttää? Mikä sai Charlotan ryhtymään yrittäjäksi? Mitä tarkoittaa yrittäjän vapaus ja vastuu?

Urajuttuja-podcastin haastateltavana WinNovan hius- ja kauneudenhoitoalalta parturi-kampaajaksi valmistunut Charlotta Aapa.

Minun Afrikkani – intohimona työ, jolla on väliä

Maijan vieraaksi saapuu Janica Virkkunen. Janica on suorittanut kolmen tutkinnon paketin turvallisuusalalta, ensin ammatillisessa koulutuksessa ja sittemmin ammattikorkeakoulussa. Hän on työskennellyt mm. paikallisvartijana ja kohde-esimiehenä. Nykyään Janica toimii turvallisuusasiantuntijana Länsi-Suomessa, vastaten omalla alueellaan koulutus- ja konsultointiliiketoiminnan kehityksestä, myynnistä sekä toteutuksesta.

Janican tavoite on aina ollut merkityksellisen työn tekeminen. Tämä tavoite on vienyt hänet mm. turvallisuusalan vapaaehtoistyöhön Itä-Afrikkaan. Mitä Janica teki Afrikassa? Millaisia neuvoja hän antaa vapaaehtoistyöhön haluaville? Mikä on parasta ja haastavinta vartijan työssä?

Urajuttuja-podcastissa haastateltavana turvallisuusalan ammattilainen Janica Virkkunen.

Matkalla huippu-urheilijaksi

Podcast-vieraana on tällä kertaa Julia Valtanen. Julia on opiskellut WinNovassa oppisopimuksella parturi-kampaajaksi hius- ja kauneudenhoitoalalla ja tehnyt samalla huippu-urheilu-uraa pesäpalloilijana ja keihäänheittäjänä. Tämänkertaisessa podcast-jaksossa kuulemme, miten tekemällä oppii ja työ sekä opiskelu joustavat huippu-urheilun ohessa. Miten opintojen ja huippu-urheilun yhdistäminen on onnistunut? Miten Julian aika riittää sekä urheiluun että opiskeluun vai riittääkö se? Mitä urheilu antaa opiskelulle ja päinvastoin?

Urajuttuja-podcastissa haastateltavana huippu-urheilija ja WinNovasta parturi-kampaajaksi valmistunut Julia Valtanen

Elämän muutoksella uusille urille

Vieraaksi saapuu Saana Kojo, joka opiskelee WinNovassa turvallisuusalalla. Hän on tehnyt ison elämäntapamuutoksen, joka on alkanut muutama vuosi sitten ja jatkuu yhä. Elämäntapamuutos vei hänet ravintola- ja catering-alan kokkiopinnoista piirivartijaksi. Podcast-jaksossa Saana kertoo, miten kaikki alkoi siitä, kun ”en saanut enää sukkia jalkaan itse”. Millaisia ominaisuuksia ja taitoja turvallisuusalalla tarvitaan? Millaisilla keinoilla elämäntapamuutos onnistuu? Ja mikä sai Saanan opiskelemaan WinNovan turvallisuusalalla?

Urajuttuja-podcastissa haastateltavana turvallisuusalaa WinNovassa opiskeleva Saana Kojo.

Arvokkainta on eletty elämä – polku lähihoitajaksi

Jaksossa tapaamme lähihoitaja Pekka Germanin. Hän työskentelee tällä hetkellä erityisryhmien parissa ja kertoo, mitä pitää arvokkaana kyseisessä työssä.

Pekka on ennen oman juttunsa eli lähihoitajan työn löytymistä opiskellut monta ammattia ja kokeillut monia eri töitä. Kaikki mutkat ja kokeilut ovat olleet arvokkaita ja tuoneet taitoja ja osaamista, joita Pekka hyödyntää lähihoitajan ammatissa. Millaisia polkuja Pekka on edennyt? Kuinka monta ammattia hän on opiskellut? Miksi mutkitteleva polku voi olla arvokkaampi kuin suora väylä?

Urajuttuja-podcastissa haastateltavana lähihoitaja Pekka German.

Omamekaanikko on vähän kuin autokirurgi

Podcast-vieraaksemme saapui Vesa Jutila. Vesa toimii omamekaanikkona Auto Palinilla. Hän on aina ollut kiinnostunut autoista ja tekniikasta. Opiskelu-urallaan hän valmistui ensin autoasentajaksi ja myöhemmin oppisopimuksella ajoneuvosähkömekaanikoksi. Omamekaanikkona hänellä on mahdollisuus kouluttautua työn ohessa; päästä ajamaan ja testaamaan uusimpia autoja sekä kuulemaan uusimmista tekniikoista. Ala on lujaa eteenpäin kulkeva: tällä hetkellä mm. hybridi- ja sähköautot haastavat oppimaan uutta ja kehittämään osaamista. Mitä omamekaanikko tekee? Millaista osaamista omamekaanikkona tarvitsee? Miksi hyvät vuorovaikutustaidot ovat teknisen ja vianhaun osaamisen lisäksi tärkeitä? Tarvitseeko työssä lehmän hermot? 

Urajuttuja-podcastissa haastateltavana Auto Palinin omamekaanikko Vesa Jutila

Unelmiaan voi tavoitella ja elää myös aikuisiällä!

Podcast-vieraamme Sisko Kytömaa on alanvaihtaja: hän innostui aikuisiällä tavoittelemaan omia unelmiaan, toteuttaa niitä hieroja-yrittäjänä ja motivoi myös muita suuntaamaan kohti omaa hyvinvointia ja unelma-alaa. Siskolla on takanaan monipuolinen työura suurtalouskokkina, myyntineuvottelijana ja esimiehenä – ihmisten hyvinvointi ja auttaminen sekä ihmisten kanssa toimimien ovat aina olleet lähellä hänen sydäntään. Nämä asiat motivoivat häntä opiskelemaan hierojan ammattitutkinnon ja toimimaan hierojana. Kuuntele, millainen on hierojan tyypillinen työpäivä? Millainen tyyppi pärjää hierojan työssä? Miksi anatomiaan kannattaa perehtyä niin, että sen hallitsee rutiinilla – kuten pyörällä ajon?

Urajuttuja-podcastissa haastateltavana hierojaksi ammattiaan vaihtanut Sisko Kytömaa.

Kun ammatilliset palaset loksahtavat kohdalleen!

Tässä jaksossa Maijan vieraaksi saapuu kaksi kauneudenhoitoalan ammattilaista: Anne-Mari Lehtinen ja Elina Rautavuori. Molemmat ovat suorittaneet sekä kosmetologin että kampaajan ja parturin tutkinnot. Anne-Mari toimii tällä hetkellä yrittäjänä ja Elina on palkkatyössä kampaajana. He ovat toteuttaneet lapsuuden ja nuoruuden haaveensa kauneudenhoito- ja hiusalan ammattilaisuudesta ja kannustavat myös muita omien haaveiden toteuttamiseen ja elinikäiseen oppimiseen. Asiakaspalveluhenkisyys, sosiaalisuus, paineensietokyky, henkinen ja fyysinen kestävyys ovat vieraidemme mielestä alalla tarvittavia ominaisuuksia. Mutta miksi kannattaa suorittaa sekä kosmetologin että parturin ja kampaajan tutkinnot? Miten nämä ammatit eroavat toisistaan? Kuuntele, miten Anne-Marin ja Elinan palaset ovat loksahdelleet kohdalleen opintojen ja työelämän suhteen.

Urajuttuja-podcastissa haastateltavana kauneudenhoitoalan ammattilaiset Anne-Mari Lehtinen ja Elina Rautavuori.

Päivääkään en ole tehnyt työtä, josta en tykkää!

Maijan vieraana on WinNovan lentokonetekniikasta lentokoneasentajaksi valmistunut Samir Hiltunen. Hänen urapolkunsa ilmailun parissa on omanlaisensa: työpaikka on tällä hetkellä Finnair Kitchenillä Helsinki-Vantaalla planning specialistina. Rasvan sijasta näpit ovat useimmiten tietokoneen näppäimistöllä, ja joka päivä saa olla tekemisissä erilaisten ihmisten kanssa. Samir on pikku hiljaa edennyt kuormaajasta planning specialistiksi ja toteuttanut haaveensa työstä ilmailun parissa. Kuuntele, mitä planning specialist tekee. Mitä osaamista ja ominaisuuksia työskentely lentokentällä ja ilmailualalla vaatii? Mitä Samir pitää tärkeänä lentokoneasentajaksi opiskelussa?

Urajuttuja-podcastissa haastateltavana WinNovan lentokonetekniikasta lentokoneasentajaksi valmistunut Samir Hiltunen.

Harrastuksesta tuli työ ja yritystoimintaa

Jakson vieraana on Perinnekorjaus Salminen Oy:n yrittäjä Ari Salminen. Hänen yrityksensä toimialaan kuuluvat vanhan korjaamisen lisäksi kaikenlaiset remontointityöt. Ari on tehnyt pitkän uran kirjapainossa. Tämän uran päätyttyä hän vaihtoi alaa ja teki mieluisesta harrastuksesta itselleen ammatin ja yritystoimintaa. Ari on opiskellut perinnekorjausrakentamista WinNovassa ja käynyt yrittäjäkoulutuksen.  Kuuntele, mitä perinnekorjaus tarkoittaa? Mikä on Arin mielestä parasta ja vaikeinta yrittäjyydessä? Mikä rakennusalassa ja käsillä tekemisessä kiehtoo?

Urajuttuja-podcastissa haastateltavana Perinnekorjaus Salminen Oy:n yrittäjä Ari Salminen.

Sattumalla oli sormensa pelissä!

Jakson vieraaksi saimme K-supermarket Hansan yrittäjän ja jo lähes kymmenvuotisen uran K-kauppiaana tehneen Akseli Fonsénin. Hän on suorittanut kaksoistutkinnon eli WinNovaa edeltävässä oppilaitoksessa (Porin Palveluopisto) merkonomin ja samanaikaisesti Porin aikuislukiossa yo-tutkinnon. Kaksoistutkinnon, kansainvälisten urahaaveiden ja monipuolisen työkokemuksen jälkeen Akseli hakeutui Keskon ruokakauppiasvalmennukseen ja suoritti yrittäjän ammattitutkinnon. K-kauppiaana toimiminen edellyttää jatkuvaa uuden oppimista: koronavuosi on haastanut ruokakauppiasta nopeaan reagointiin, verkkokaupan laajenemiseen sekä digitalisaatioon. Kuuntele, mikä ruokakauppiaana olemisessa on parasta ja haastavinta? Minkälaiset opit Akseli kokee saaneensa ammatillisesta koulutuksesta? Ja miten hän neuvoo nyt ammattikoulussa olevia? 

Urajuttuja-podcastissa haastateltavana K-kauppias Akseli Fonsén.

Sukellus syvälle kauneuteen!

Jakson vieraana on Emotionissa myyjänä työskentelevä Veera Niemi. Hän on valmistunut WinNovasta kosmetiikkaneuvojaksi ja on alanvaihdon myötä unelma-ammatissaan asiakaspalvelun, kauneuden ja meikkaamisen parissa. Veera toimi vuosia parturi-kampaajana ja mm. kaupan alan töissä sekä perhepäivähoitajana. Hän lähti aikuisena opiskelemaan uutta ammattia ja yllättyi. Mikä yllätti Veeran alanvaihdossa ja aikuisopiskelussa? Millaista on kosmetiikkamyyjän työ ja millaisia ominaisuuksia se vaatii? Mikä ero on kosmetologilla ja kosmetiikkaneuvojalla?

Urajuttuja-podcastin haastattelussa Emotionissa myyjänä toimiva Veera Niemi.

Ei kahta samanlaista päivää!

Maija vieraina ovat Rinta-Joupin Autoliikkeessä mekaanikkoina työskentelevät Maksim Juskov ja Juha Lehtonen. Molemmat ovat suorittaneet WinNovassa autoalan perustutkinnon (ajoneuvoasentaja). Maksim on ollut työssä oppimassa Rinta-Joupilla, päässyt sitä kautta kesätöihin ja kesätöiden jälkeen suorittanut oppisopimuksella tutkinnon loppuun.  Juha on tehnyt pitkään töitä autojen ja kuljetuksen parissa ja jatkokouluttautunut aikuisiällä autokorimekaanikoksi. Autojen huolto ja korjaaminen on autojen kehittymisen sekä sähkö- ja hybridiautojen myötä muuttunut entistä haastavammaksi ja vaatii oman osaamisen jatkuvaa kehittämistä, ongelmanratkaisukykyä ja tiimityötaitoja. Mikä on Maksimin ja Juhan mielestä parasta omassa työssä? Mikä haastaa eniten? Mitkä ovat Maksimin ja Juhan neuvot nyt ammattikoulua käyville?

Urajuttuja-podcastin haastattelussa Maksim Juskov ja Juha Lehtonen.

Vain taivas on rajana!

Urajuttuja podin 1. kauden päätösjaksossa roolit heittävät häränpyllyä! Juontajana toimii tuottajana ja editoijana tähän asti häärinyt Jonna Malmivuori ja vieraana on tähänastisten jaksojemme “ääni” Maija Peltomäki. Maija on aikanaan valmistunut WinNovaa edeltäneestä Porin ammattiopistosta lähihoitajaksi ja jatkanut ammattikoulun jälkeen opintojaan yliopistotasolle saakka. Hän on toiminut kouluavustajana, ostoassistenttina, sosiaalityöntekijänä ja koulukuraattorina ennen työuraansa WinNovassa sosiaali- ja terveysalan ammatillisena opettajana sekä nykyisin koulutusvastaavana ja palveluasiantuntijana. Kuuntele Maijan mielenkiintoinen uratarina ja esimerkki siitä, miten ammatillinen koulutus voi johtaa elinikäisen oppimisen ja jatko-opintojen polulle! 

Urajuttuja-podcastin haastattelussa Maija Peltomäki WinNovasta.