Siirry sisältöön

Urajuttuja – WinNovan podcast-sarja kausi 2

Satauraa ammatillisesta!

Podcast-sarja on tuotettu osana Keski-Suomen Ely-keskuksen rahoittamaa (ESR) Satauraa ammatillisesta! -hanketta.


Kausi 2 (osat 16-25)

Työelämässä on lähes alasta riippumatta työntekijäpula. Urajuttuja podin toinen kausi johdattelee työpaikkaa etsivän kuulijansa bongaamaan itselleen työnantajan.

Mitä työelämä odottaa työntekijältä? Mitkä ovat keskeiset työelämätaidot? Mitä työnantaja tarjoaa työhyvinvointiin ja osaamisen kehittämiseen? Millaisia ovat tulevaisuuden työelämätaidot?

Jokaisessa jaksossa juontaja Maija Peltomäen vieraaksi saapuu yksi WinNovan työelämäkumppani kertomaan näkemyksistään ja kokemuksistaan. 


Töitä pitkälle tulevaisuuteen!

Urajuttuja osa 16: Töitä pitkälle tulevaisuuteen!(siirryt toiseen palveluun)

Maijan vieraana on Jarkko Lehtimäki Boliden Harjavallasta.  Jarkko toimii Bolidenilla koulutuskoordinaattorina: hänen työtehtäviinsä kuuluvat henkilöstön kehittämisasiat, oppisopimustoiminnan koordinointi sekä oppilaitosyhteistyö. Boliden Harjavalta on erittäin koulutusmyönteinen työpaikka, joka tarjoaa työntekijöilleen jatko-opiskelumahdollisuuksia sekä tukee työntekijöiden kouluttautumista ja uralla etenemistä. Kuuntele, mitä maailmanluokan metallinjalostajan toiminta Satakunnassa pitää sisällään, mitkä ovat Jarkon mielestä kolme keskeisintä työelämätaitoa, mitä metallintuotanto tarjoaa työntekijälleen ja miksi töitä riittää pitkälle tulevaisuuteen.

Jarkko Lehtimäki Urajuttuja osa 16.

Terveiset valmistuneilta työelämästä

Urajuttuja 17: Terveiset valmistuneilta työelämästä(siirryt toiseen palveluun)

Jakson vieraaksi saapuu Heta Rintala HAMK Edusta. HAMK Edu on yhdessä WinNovan Satauraa ammatillisesta! -hankkeen kanssa suunnitellut ja toteuttanut WinNovasta, Kankaanpään opistosta ja Sataedusta valmistuneiden uraseurantatutkimuksen, josta paljastuu mielenkiintoista tietoa valmistuneiden työpaikoista, työtyytyväisyydestä, tyytyväisyydestä ammatilliseen koulutukseen ja suoritettuun tutkintoon. Miten ammatillista opinnoista saa kaikki tehot irti? Miksi työelämässä oppiminen ja siihen panostaminen on tärkeää? Mikä avuksi työnhaussa? Mitä vinkkejä valmistuneet ja työnantajat antavat työelämässä tarvittavasta osaamisesta? Tule kuulemaan Hetan välittämät valmistuneiden ja työnantajien terveiset työelämästä! 

Heta Rintala Urajuttuja osa 17.

Vinkit työnhakuun ja työhaastatteluun

Urajuttuja osa 18: Vinkit työnhakuun ja työhaastatteluun(siirryt toiseen palveluun)

Jakson vieraana on resurssipäällikkö Teemu Purojärvi Mehiläisestä.  Teemu tukee Mehiläisen sosiaalipalveluiden esihenkilöitä ammattitaitoisen ja osaavan henkilöstön rekrytoinnissa. Lisäksi hänen työnkuvaansa kuuluvat työnantajamielikuvan kehittäminen sekä oppilaitosyhteistyö. Teemu on ollut mukana monessa rekrytointiprosessissa ja kehittämässä Mehiläisen rekrytointikäytäntöjä. Millä asioilla on painoarvoa rekrytoinnissa? Millainen on hyvä työhakemus? Miten valmistautua työhaastatteluun? Ja millä osaamisella sekä ominaisuuksilla pärjää työtehtävissä? Kuuntele Teemun vinkit työnhaussa ja työhaastattelussa onnistumiseen!  

Teemu Purojärvi Urajuttuja osa 18.

Työtä pelkäämätöntä asennetta ja persoonaa peliin

Urajuttuja osa 19: Työtä pelkäämätöntä asennetta ja persoonaa peliin(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Jakson vieraana on hotellipäällikkö Riina Kuusijoensuu Porin Original Sokos Hotel Vaakunasta. Riinan vastuualueeseen kuuluvat hotellin vastaanoton toiminnot, kerroshoito, aamiainen ja myynti. Ala on ihmisiä rakastava: halu palvella ja ilahduttaa ihmisiä sekä tuottaa elämyksiä ovat päällimmäisinä!  Riina peräänkuuluttaakin alan työntekijöiltä ja työnhakijoilta iloista ja elämänmyönteistä asennetta, huumoria ja joustavuutta. Mitkä ovat Riinan mielestä alan kolme keskeistä työelämätaitoa? Miten omaa asennetta ja motivaatiota voi tuoda esiin työnhaussa? Mikä tekee alasta Riinan mielestä maailman parhaan? Kuuntele, miten tärkeää on tehdä töitä oikealla fiiliksellä. 

Riina Kuusijoensuu Urajuttuja osa 19.

Intohimo ja asenne ratkaisevat

Urajuttuja osa 20: Intohimo ja asenne ratkaisevat(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Jakson vieraana on aluepäällikkö, parturi-kampaaja Päivi Uusitalo Hiustalo Oy:stä. Hiustalo on Suomen suurin hiusalan työllistäjä, jonka palkkalistoilla on n. 300 parturi-kampaajaa ketjuliikkeissä ympäri Suomen. Päivi toimii Länsi-Suomen alueen aluepäällikkönä ja on liikkeiden esimiesten ja työntekijöiden tukena sekä mukana mm. uusien työntekijöiden rekrytoinneissa. Päivi korostaa, että intohimo, oikea asenne ja halu kehittyä alalla ratkaisevat rekrytointiprosessissa. Ammatillista osaamista ja ammatillista itsevarmuutta voi kehittää työssä läpi koko uran. Some on alalla tärkeä markkinoinnin kanava sekä yrityksille että yksittäisille työntekijöille. Kuuntele, mitä Päivi ajattelee alan tärkeimmistä työelämätaidoista, tulevaisuudesta sekä työntekijäpulan ratkaisuvaihtoehdoista. 

Päivi Uusitalo Urajuttuja osa 20.

Työantajamielikuvaa kehittämässä 

Urajuttuja osa 21: Työantajamielikuvaa kehittämässä (avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Jakson vieraana on henkilöstön kehittämispäällikkö Lauri Friman Osuuskauppa Keulasta. Osuuskauppa Keula on osa S-ryhmää ja noin viidelläsadalla työntekijällään yksi alueen suurimmista työnantajista eri alojen palveluammatteihin tähtääville. Lauri mainitsee palveluammateissa toimivien keskeisiksi työelämätaidoiksi ja ominaisuuksiksi sisäisen ja ulkoisen asiakaspalvelutaidon, sosiaalisuuden sekä rohkeuden. Kuuntele Laurin vinkit siihen, miten työnhakija voi tuoda omaa motivaatiotaan ja asennetaan esiin työnhaussa. Entä mitkä tekijät vaikuttavat rekrytointipäätökseen?  Miksi työnantajamielikuvan kehittäminen ja siitä viestiminen voi olla avain työntekijäpulan ratkaisuun? 

Lauri Friman Urajuttuja osa 21.

Kaksi kovaa Koota – Kokemus ja Koulutus 

Urajuttuja osa 22: Kaksi kovaa Koota – Kokemus ja Koulutus (avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Maijan vieraaksi saapuu Jussi Mäki Securitakselta. Hän on toiminut 17 vuotta yksikön päällikkönä vastaten Olkiluodon haastavamman turvallisuuden palveluiden toimittamisesta. Securitas tuottaa globaalisti turvallisuuspalveluita, Suomessa on n. 4000 työntekijää ja 40 toimipistettä. Keskeiset asiat Securitaksen strategiassa ovat: Dataohjautuva – Asiakaskeskeinen – Ihmislähtöinen. Jussi tuo esiin keskeisinä työelämätaitoina työhön keskittymisen, tiimipelaajataidot sekä omasta hyvinvoinnista ja työkyvystä huolehtimisen. Sekä tietysti kaksi kovaa Koota, nimittäin kokemuksen ja koulutuksen. Kuuntele Jussin ajatukset siitä, millainen tyyppi pärjää turvallisuusalan töissä. Mitkä ovat alan työllistymismahdollisuudet sekä mitä Securitas voi tarjota työntekijälleen? 

Jussi Mäki Urajuttuja osa 22.

Innostusta ja kiinnostusta tarvitaan! 

Urajuttuja osa 23: Innostusta ja kiinnostusta tarvitaan! (avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Maijan vieraana on palveluesimies Kaisa Ketola, Rauman kaupungin ruoka- ja puhtauspalveluista. Ruoka- ja puhtauspalvelut huolehtivat mm. päiväkotien, koulujen, vanhainkotien yms. julkisten organisaatioiden ruokahuollosta ja puhtaanapidosta. Työntekijöitä on n. 240, ja ruokapalvelut valmistavat noin 10 000 ateriaa päivässä. Kaisan työnkuvaan kuuluvat mm. työvuorosuunnittelu, rekrytointi- ja henkilöstöasiat sekä henkilöstön johtaminen. Kaisa nostaa esiin keskeisinä työelämätaitoina sosiaaliset taidot, ammatillisen otteen työhön, pelisääntöjen noudattamisen sekä innostuksen ja kiinnostuksen! Kuuntele Kaisan vinkit siihen, mikä on tärkeää työnhaussa ja miten omaa innostusta sekä motivaatiota voi tuoda esiin.

Kaisa Ketola Urajuttuja osa 23.

Monitaitoisuus kunniaan!

Urajuttuja osa 24: Monitaitoisuus kunniaan!(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Maijan vieraaksi saapuu kunnossapitovastaava Tapio Ranta-Eskola Botnia Mill Servicestä eli tuttavallisemmin BMS:stä. BMS tuottaa monipuolisesti käynnissäpito-, käyttövarmuus-, asennus- ja korjaamopalveluita vastaten Metsä Fibren kaikkien sellutehtaiden kokonaisvaltaisesta prosessikunnossapidosta.  Yhtiössä työskentelee noin 380 kunnossapidon ammattilaista seitsemässä toimipaikassa, joista yksi sijaitsee Raumalla.  Tapio korostaa itsensä kehittämisen, jatkuvan oppimisen, ennakkoluulottomuuden ja monitaitoisuuden merkitystä nykytyöelämässä ja on itsekin työn ohessa opiskellut talonrakentajasta insinööriksi.  Kuuntele, millainen tyyppi pärjää kunnossapidon töissä? Mitä vinkkejä Tapio antaa henkilölle, joka haluaisi BMS:een töihin? Miten omaa motivaatiota ja asennetta voisi tuoda työnhaussa esiin?

Tapio Ranta-Eskola Urajuttuja osa 24.

Asenteena yritteliäisyys!

Urajuttuja osa 25: Asenteena yritteliäisyys!(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Maijan vieraaksi saapuu hius- ja kauneusalan yrittäjänä 14 vuotta toiminut parturi-kampaaja Taru Koivuluoma. Hän pyörittää yhdessä kosmetologipalveluita tarjoavan yrittäjän kanssa Priima-yritystä Raumalla. Taru on toiminnan nainen, joka korostaa alan työelämätaitoina motivaatiota, oma-aloitteisuutta ja aktiivisuutta. Taru on suorittanut parturi-kampaajan tutkinnon lisäksi hius- ja kauneudenhoitoalan yrittäjätutkinnon. Koulutuksensa ja kokemuksena pohjalta hänen mielestään alan yrittäjältä vaaditaan ulospäinsuuntautuneisuutta, reippautta ja rahankäytön hallintaa. Kuuntele, Tarun vinkit alan opiskelijoille ja alalle hakeutuville. 

Taru Koivuluoma Urajuttuja osa 25.