Alalla tuotetaan palveluja ja tuotteita asiakkaiden arkeen, juhlaan ja vapaa-aikaan asiakaslähtöisesti. Palveluilla vaikutetaan asiakkaiden hyvinvointiin, viihtyvyyteen ja turvallisuuteen. Alalla tarvitaan hyviä vuorovaikutus-, yhteistyö- ja asiakaspalvelutaitoja sekä joustavuutta ja järjestelykykyä. Alan ammattilainen on myynti- ja palveluhenkinen ja asennoituu myönteisesti ja vastuuntuntoisesti työhönsä ja asiakkaisiin. Ala on kansainvälinen ja edellyttää hyvää kielitaitoa sekä kulttuurien tuntemusta.
Alan työllisyysnäkymät ovat hyvät, ja ammattitaitoiselle työvoimalle on kysyntää. Työvoiman tarve voi vaihdella alueellisesti ja eri vuodenaikojen mukaan. Työ voi tehtävän ja toimipaikan mukaan olla joko päivätyötä tai vuorotyötä. Alan työpaikkoja ovat mm. matkailukeskukset ja -yritykset, matka- ja matkailutoimistot, hotellit ja muut majoitusyritykset, laivat, ravintolat, kahvilat, catering-toimipaikat ja -yritykset, koulut, hoito- ja hoivalaitokset sekä kotityö- ja puhdistuspalveluyritykset.
Elintarviketeollisuus on työntekijämäärältään maamme neljänneksi suurin teollisuudenala. Elintarviketeollisuuden toimialoja ovat mm. leipomoteollisuus, kalan-, lihan-, kasvisten ja maidonjalostus. Teollisesti tuotetut elintarvikkeet kuuluvat suomalaisten päivittäiseen elämään. Elintarviketeollisuudessa kehitetään jatkuvasti uusia innovatiivisia tuotteita koti- ja suurtalouksiin. Uusien tuotteiden kehityksessä terveysvaikutteisilla elintarvikkeilla on tärkeä asema. Elintarvikealan opiskelussa perehdytään erityisesti omavalvontaan, hygieniaan, työ- ja tuoteturvallisuuteen sekä tuotetuntemukseen ja kädentaitojen kehittämiseen. Käytännön opiskelussa valmistetaan erilaisia elintarvikkeita sekä tilauksiin että omaan myymälään.
Työ on asiakaslähtöistä, monipuolista ja vaihtelevaa, ja alalla voi siirtyä työtehtävästä toiseen. Alalla on hyvät mahdollisuudet edetä esimiestehtäviin ja kansainvälisiin tehtäviin sekä ryhtyä yrittäjäksi. Alan työtehtävissä edellytetään riittävää fyysistä kuntoa, ja elintarvikelaki asettaa vaatimuksia alalla työskentelevän terveydentilasta ja pukeutumisesta.
Tutustu alan arkeen sometilien kautta
Täydennämme jo käynnissä olevia ryhmiä tilanteen ja tarpeen mukaisesti
- Tutustu avoimeen hakuun ja tiedustele opiskelupaikkaa WinNovasta
- Otamme huomioon aiemmat opintosi henkilökohtaista opiskelusuunnitelmaa laadittaessa
Opiskelua aidoissa asiakastilanteissa
Alan tutkintojen ePerusteet
Opetushallituksen ePerusteet-palvelussa voit tutustua voimassa oleviin koulutusten opetussuunnitelmiin ja tutkintojen perusteisiin. Katso alan koulutusten ePerusteet tästä:
Ammatillinen perustutkinto
Elintarvikealan perustutkinto(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Matkailualan perustutkinto(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Ammattitutkinto
Elintarvikejalostuksen ammattitutkinto(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Elintarviketeollisuuden ammattitutkinto(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Leipomoalan ammattitutkinto(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Matkailupalvelujen ammattitutkinto(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinto(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Ruokapalvelujen ammattitutkinto(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Erikoisammattitutkinto
Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Leipomoalan erikoisammattitutkinto(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Majoitus- ja ravitsemisalan esimiestyön erikoisammattitutkinto(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Korttikoulutukset
- Anniskelupaikan vastaavan hoitajan pätevyys (anniskelupassi)
- Hygieniapassi
- Kaikki lyhyt- ja korttikoulutukset
Haussa olevat koulutukset
Majoitus- ja ravitsemisalan esimiestyön erikoisammattitutkinto
Rauma, omaehtoinen
Jatkuva
Koulutusaika: Jatkuva
Matkailupalvelujen ammattitutkinto
Rauma, omaehtoinen
Jatkuva
Koulutusaika: Jatkuva
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto, kokki/laivakokki, tarjoilija/laivatarjoilija
Rauma, omaehtoinen
Jatkuva
Koulutusaika: Jatkuva
Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinto -baarimestari ja tarjoilija
Rauma, omaehtoinen
Jatkuva
Koulutusaika: Jatkuva
Ruokapalvelujen ammattitutkinto Ravintolakokki, suurtalouskokki
Pori, omaehtoinen
Jatkuva
Koulutusaika: Jatkuva
Ruokapalvelujen ammattitutkinto, suurtalouskokki ja ravintolakokki
Rauma, omaehtoinen
Jatkuva
Koulutusaika: Jatkuva